Reflex, MF DNES, nebo lidovky.cz nepatří podle Nadačního fondu nezávislé žurnalistky mezi nejdůvěryhodnější média

Nadační fond nezávislé žurnalistiky (NFNZ) vydal žebříček nejvěrohodnějších médií, hodnotil kritéria jako transparentnost, nezávislost nebo možnost kontaktovat autory. Nově kromě tištěných deníků a zpravodajských webů porovnal úroveň publicistických časopisů a serverů. Některá jsou dle hodnocení problematická nebo byla z hodnocení zcela vyřazena. 

„Posuzovali jsme, nakolik média při své práci dodržují profesionální standardy názorové publicistiky. U tištěné publicistiky nás zajímalo, zda používají širší škálu publicistických útvarů. Kromě komentářů jde útvary jako rozhovory, sloupky, recenze a podobně,” uvedl ke výsledkům srovnání ředitel NFNZ Josef Šlerka.

Z tištěných publicistických médií se dobře umístil kulturní čtrnáctideník A2, který v minulosti od NFNZ získal grant ve výši 750 tisíc korun, mimo jiné na rozvoj solution journalism (žurnalistiky zaměřené na řešení). Dobré hodnocení získaly i časopisy Týden, Respekt, Reportér, Echo nebo Ekonom. Naopak mezi méně důvěryhodné tištěné tituly zařadil Finmag, Euro, Téma nebo týdeník Reflex, který nedávno čelil kritice za příliš kontroverzní obálku.

Tvůrci žebříčku při hodnocení zjišťovali zda se dodržují základní pravidla novinařiny, tedy práce se zdroji, transparentnost, nezávislost. Autory například zajímalo, jestli jsou zpravodajské a publicistické texty pro čtenáře snadno rozeznatelné, zda nejsou titulky zavádějící nebo jestli jsou názorové texty podloženy argumenty. U zpravodajských webů potom hlídali, zda jsou online zdroje zobrazené jako hypertextový odkaz.

Z publicistických webů byly jako bezproblémové označené A2larm.cz, investigace.cz, neovlivní.cz, respekt.cz, hlidacipes.org a publicistická část denikreferendum.cz. Server reflex.cz byl z hodnocení vyloučený pro příliš velký podíl názorové žurnalistiky. “Že jsme byli jakýmsi NFNZ vyřazeni kvůli čemusi odkudsi? No a? Toto prosím můžete brát jako mou oficiální odpověď,” reagoval pro Mediátor1 šéfredaktor Reflexu Marek Stoniš.

Už dříve bylo web NFNZ zveřejnil hodnocení tištěných deníků a zpravodajských webů. Z deníků dopadli nejlépe Deník N, Hospodářské noviny a Právo, jen o něco hůře dopadl Deník. Mírně problematické ale z hodnocení vyšly deníky nakladatelství MAFRA Lidové noviny a MF DNES, těm autoři žebříčku vyčítají především konflikt zájmů v souvislosti s majitelem médií. “NFNŽ může mít názor, jaký mít chce. Já také rád využívám tohoto občanského práva a na názory NFNŽ nemám vůbec žádný názor,” reagoval šéfredaktor MF Dnes Jaroslav Plesl na závěry hodnocení.

Mezi bezproblémové zpravodajské servery patří hned osm platforem: aktuálně.cz, deníkreferendum.cz, ihned.cz, irozhlas.cz, seznamzpravy.cz, forum24.cz, deníkn.cz a echo24.cz. Naopak silně problémových je šest, patří mezi ně například Halonoviny.cz, aeronet.cz nebo blesk.cz. Zprávy z těchto webů byly obvykle jen z jednoho zdroje, nebyly u nich jasně oddělené žánry či nebylo možné dohledat autory textu.

Servery lidovky.cz a reflex.cz byly z hodnocení vyřazené pro velké množství převzatých zpráv z ČTK úplně. “Server Lidovky.cz za uplynulý rok výrazně nesnižoval ani nezvyšoval podíl využívaného agenturního zpravodajství, v průběhu dne si na něm mohou čtenáři přečíst nižší desítky nových autorských textů v tvrdých i měkkých rubrikách, paradoxně se od minulého září více zvýšil podíl článků, které přebíráme,” okomentoval vyřazení vedoucí redaktor lidovky.cz Petr Vnouček. “Z metodologie bohužel není jasné, zda studie považuje za agenturní zprávu text, který je připodepsaný redakcí, jež do něj doplní jednu citaci nebo odstavec, což prakticky nevyužíváme, ale v mediálním prostoru jde o běžnou praxi. Hodnotí takový text jako autorský, nebo jako agenturní. A kde je v takovém případě hranice? I to je proměnná, která mohla (ale také nemusela) hrát roli a těžko tedy mohou komentovat analýzu jako celek, pokud neznám bližší detaily,” dodal Vnouček.

Přidat komentář