10. duben 1847 – narození Josepha Pulitzera

Zachránit noviny před bankrotem a během pěti let zdesetinásobit náklad. Něco takového se v historii žurnalistiky nepovedlo nikomu kromě Josepha Pulitzera. Cesta zakladatele nejznámější novinářské ceny a průkopníka bulvární žurnalistiky, který by dnes oslavil své 173. narozeniny, však nebyla lehká.

Pulitzer se narodil v Maďarsku židovským rodičům, kteří byli původem z Moravy. V roce 1864 se připojil k Americké armádě, do které byl pro něj problém se dostat díky astmatu a slabému zraku. Po válce začal psát do německého Westliche, kde se časem vypracoval na hlavního editora. Později se stal majitelem The New York World nebo St. Louis Post – Dispatch. Pulitzer byl mezi novináři známý jako usilovně pracující, cílevědomý člověk.

Spory s Hearstem

Již od počátku sváděl Pulitzer boj s Williamem Randolphem Hearstem, vlastníkem The New York Morning Journal. Vydavatelé největších soupeřících novin ve snaze rozšířit okruh svých čtenářů přinášeli nové rubriky, senzace a nápady. Mezi ně patřil také komiks s malým chlapcem, oblečeným do růžových šatů, pod přezdívkou „Yellow kid.“ Konkurenční boj se dostal do takového stádia, že Hearst začal překupovat novináře od Pulitzera. Jedním z nich byl také autor známého komiksu. Žlutý kluk se tak začal objevovat na stránkách The New Your Morning Journal. Pulitzer tedy nasadil komiks “Red kid,“ ten si však u čtenářů tak velkou pozornost nezískal. Neetické novinářské postupy a skandály se následně dostaly do dějin jako “žlutá žurnalistika.“

Pulitzerova cena

Pulitzerova cena je jedno z nejprestižnějších žurnalistických ocenění na světě. Za dobu jejího udílení se však kategorie značně obměnily. Kromě novinářských kategorií, jako jsou Veřejná služba, Investigativní zpravodajství nebo Fotoreportáž, zde můžeme nalézt i literární kategorie, mezi které patří Drama nebo Historie. Tímto oceněním se mohou pyšnit Ernest Hemingway, Bob Woodward, Carl Bernstein a další. O laureátech rozhoduje 77 pedagogů, editorů, vydavatelů a spisovatelů.

Pulitzer zemřel roku 1911 v Jižní Karolíně a ve své poslední vůli odkázal peníze na založení první katedry žurnalistiky na světě.

Přidat komentář