Olomouc se bude houpat na rozhlasových vlnách, město hostí už 35. ročník festivalu Prix Bohemia Radio

Festival rozhlasové tvorby Prix Bohemia Radio odstartuje na začátku dubna už svůj 35. ročník. Festivalovou novinkou bude kategorie Multimédia a zachovává si účast řady významných rozhlasových tvůrců.

Letošní ročník Prix Bohemia Radio (PBR) se v Olomouci koná od  1. do 4. dubna. Program nabízí poslechy, diskuse, workshopy, hospodský kvíz, divadla i speed dating s rozhlasovými tvůrci. Jednotlivé dny zakončují afterparty.

Program nabídne mnoho témat i premiéru

,,Co se týká doprovodného programu, snažíme se, aby účastníci měli co největší kontakt s hosty, a zároveň nabídnout netradiční festivalové formáty. V úterý doporučuji prezentaci Matematika zločinu, což je první krimi podcast na kterém kromě ČRo participovalo i Centrum nezávislé žurnalistiky. Pozoruhodný je proto, že upozorňuje na různé nepravosti, kterými žije česká justice a také je zajímavé, že ČRo tento podcast ještě neodvysílal. Jsem ráda, že tento program bude probírat na festivalu“, komentuje autorka doprovodného programu Andrea Hanáčková.

Ve středu doporučuji Radio speed dating s rozhlasovými tvůrci, jde o rychlé rande, které je obvykle na erotických seznamkách, návštěvník má možnost sedět přímo proti významným lidem z rozhlasu a může se ho ptát tři minuty, na co chce. Sekce multimédií bývá jedna z nejprogresivnějších, takže jsem ráda, že tato kategorie je i na PBR,“ dodává docentka z katedry divadelních a filmových studií z Univerzity Palackého.

Přijedou ocenění hosté i zajímavé projekty k poslechu

Festival nabídne celkem 105 projektů. V mezinárodní kategorii Reportáž je 26 domácích a 11 zahraničních prezentací. Festival navštíví Petr Vavroušek, držitel Novinářské křepelky, Soima Valkama, herečka Finského národního divadla a Alan Hall, odborník na tvorbu rozhlasových dokumentů, který pracoval pro britskou BBC.

Z nominovaných projektů zaujala Praha v kostce, dokument o dlažbě v Praze z pohledu umělce a cyklisty, který získal minulý rok druhé místo v kategorii Dokument. Mezi reportážemi vyčnívá dílo Poslední fotografie z Gulagu. To pojednává o pátrání v archívech po českém učiteli.

O vítězích jednotlivých kategorií rozhoduje pětičlenná porota složená z odborníků, kteří provedou předvýběr děl. Letošní novinku festivalu je kategorie Multimédia, kde má porota šest členů. Téma kategorie ,,Audio letmým pohledem“  je snaha dát šanci i těm, kteří doprovází audio obrazovou či video interakcí. Porotu doplní i část studentů, kteří předávají Cenu studentů udělovanou bez ohledu na odborníky.

Studentské rádio oslaví narozeniny

Příležitosti potkat profesionální rozhlasové tvůrce a získat zkušenosti mají i studenti, kteří působí v rádiu. Studenti vysílají z Konvinktu, kde se uskuteční část festivalu. Na festivalu univerzitní rádio oslaví pět let své činnosti, a tak otevře návštěvníkům své studio. Taktéž připraví večerní program na pondělí 1. dubna.

,,Zvu všechny na 5. narozeniny rádia UP AIR, připravili jsme spoustu dobré hudby, jídla a fajn lidí. Nabízíme možnost  poznat prostory rádia a seznámení se se spoustou nových lidí. Doprovodný program festivalu Prix Bohemia Radio odstartuje právě v den našich narozenin, takže jsou všichni zvaní také na Silent Disco, kde budou hrát i naši DJs,“ zve  programová vedoucí Vendula Sojková.

Festival má i svou aplikaci

S orientací na festivalu pomůže aplikace Bohemia Prix Radio. Obsahuje program, soutěžní díla i mapy. Organizátoři dokonce připravili Festivalovou hru po historickém centru Olomouce, ale hrát lze pouze přes aplikaci. Za hraní mohou účastníci získat festivalový hrnek. Aplikace je ke stažení v AppStoru i Google Play. Program začíná vždy v půl desáté dopoledne, konec se každý den liší. Na většinu částí programu je vstup volný, pouze na některé je potřebná akreditace (vyřídit se dá přes webové stránky nebo aplikaci) a na čtyři představení je vstup zpoplatněný – jedná se o divadla či koncerty. Některé debaty jsou vedené v angličtině.

Festival rozvíjí povědomí o veřejnoprávních médiích, jako institucí, vytvářejících a šířících kulturní hodnoty. Čestnou prezidentkou je herečka Hana Maciuchová. Rozhlas festival pořádá pro země střední Evropy. Tématy jednotlivých dnů jsou Dokument, Reportáž, Drama a Multimédia.

Přidat komentář