Poslední šance Wikipedie. Stávkuje proti článkům EU

Internetová stránka Wikipedie pozastavila provoz ve čtyřech svých jazykových verzích.Uživatelé z České republiky, Německa, Dánska a Slovenska se proto budou muset do půlnoci spokojit s černou obrazovkou a prosbou o pomoc proti reformě autorského práva. Do konečného rozhodnutí Evropské unie zbývá pět dní.

Překvapení se dočkali všichni lidé, kteří zavítali ve čtvrtek 21. března na úvodní stránku Wikipedie. Komunity dobrovolníků spravující české, německé, dánské a slovenské webové encyklopedie se rozhodly zakročit proti evropské směrnici o autorském právu. Konkrétně se jedná o články 11 a 13. Ty by se přímo Wikipedie sice netýkaly, značně by ale zkomplikovaly způsob vyhledávání informací a dostupnost zdrojů, ze kterých čerpá.

Dobrovolní editoři Wikipedie musí uvádět zdroje pro tvrzení, která do encyklopedických hesel přidávají. Jsou to často různé knižní publikace, u žhavých témat ale i webové odkazy, například ze zpravodajských serverů nebo jiných webů. Reforma nám značným způsobem omezí možnost tyto weby citovat,“  odůvodňuje stávku na blogu WikiMedia předseda spolku Vojtěch Dostál.

Problém vyvolávají články 11 a 13

Článek 11, známý pod přezdívkou daň z odkazu, se zabývá ochranou publikací při digitálním sdílení. Vydavatelé, kteří sídlí v zemích Evropské unie, by tak měli získat finanční odměnu za sdílení textů například na sociálních sítich. Jeho schválení by výrazně ovlivnilo vyhledávání zpravodajských i publicistických příspěvků na internetu.

Druhým článkem by pak bylo zajištěné automatické rozpoznávání nelegálně použitého obsahu. Pokud by například algoritmus rozeznal scénu z filmu, na kterou se autorské práva vztahují, odmítla by daná sociální síť obsah zveřejnit. Už v listopadu minulého roku pomohl situaci dostat do povědomí lidí známý český youtuber a tvůrce videí pro Seznam zprávy Kovy. V příspěvku Konec parodií na youtube naznačil, jakým způsobem by rozhodnutí Evropské unie omezilo nejen jeho kariéru.

Dřívější stávky Wikipedie

Není to poprvé, co se celosvětová encyklopedie rozhodla vyjádřit nesouhlas se změnami ve společnosti. Roku 2012 se na anglické verzi zobrazil podobný text. Text „Představte si svět bez svobodného poznání“ bylo to jediné, co šlo na 24 hodin vyhledat. Černou stránkou s nápisem S cílem zvýšit povědomí o této problematice vypínáme stránky na 24 hodin“ zakročila síť proti Stop Online Piracy Act (SOPA), návrhu amerického zákona na omezení počítačového pirátství. Přidaly se tehdy také domény Reddit a blog Boing Boing.

Přidat komentář