ČTK pátrá po fotografiích ze sametové revoluce. Vybrané snímky představí na výstavách

Přispějte svými fotografiemi a staňte se součástí Sametového fotoalba! Těmito slovy na svých oficiálních stránkách pobízí Česká tisková kancelář (ČTK) všechny majitele dobových fotografií, a zejména těch, na kterých se podařily zachytit předzvěsti revoluce v odlehlejších částech země. Ty nejlepší z domácích alb budou veřejnosti dostupné na dvou výstavách od srpna do poloviny září, následně pak od listopadu tohoto roku. 

Plánovanou výstavou láká agentura všechny vlastníky archivních fotografií z podzimního dění roku 1989. Zájem jeví také o snímky z událostí, které revoluci předcházely, například Palachova týdne nebo trabantů projíždějících ulicemi hlavního města.

Fotobanka ČTK není a nikdy nebude pouze jednou pro vždy dokončená sbírka nebo dokonce pouhý archiv. Věříme, že tento projekt doplní mozaiku obrazového zpravodajství a zachytí příběhy, které byly tehdy ve stínu velkých událostí, vysvětluje šéfredaktor nejrozsáhlejší fotografické dokumentace české a slovenské historie Petr Mlch.

Amatérské fotografie se odtajní pro další generace

Cílem akce ke třicetiletému výročí sametové revoluce je rozšířit dosavadní sbírku ikonických fotografií o ty dosud nezveřejněné. Lidé z českých i moravských vesnic proto mají velkou šanci, aby jejich amatérské fotografie neskončily utajené, ale zůstaly přístupné dalším generacím.

Majitelé je mohou nahrát na internetové stránky nebo zaslat emailem. Existuje také možnost osobního předání při setkání se samotnými organizátory. To se uskuteční v dubnu ve Zlíně a v Olomouci. Prostor k odevzdání návrhů na první výstavu mají zájemci do 30. června. Uzávěrka druhé výstavy v Praze končí 30. září.

Nová soutěž s názvem Okamžiky sametové revoluce navazuje na úspěšný projekt ČTK z minulého roku. Výstavu k připomenutí sta let od založení Československa tehdy představili v devíti městech po celé republice.

Přidat komentář