16. prosince 1984 – narození Jiřího Kalemby

Jiří Kalemba. Známá tvář moderování a komentování programu ČT sport a autor několika sportovních dokumentů dnes slaví 37. narozeniny.

Kalembův zájem o média začal na vysoké škole, kde vystudoval bakalářský obor žurnalistika na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy. Po vystudování magisterského oboru mediální studia se ve volném čase věnoval přednáškám o mediální gramotnosti, které prezentoval na středních a základních školách. Dva roky studoval na stejné škole i americká studia, která nedokončil.

Již 15 let působí v České televizi jako redaktor, reportér, komentátor a moderátor v redakci sportu. Zaměřuje se hlavně na míčové sporty jako basketbal, házenou nebo i netradiční americký fotbal, o kterém začal o pár let později tvořit magazín Touchdown. Kromě míčových sportů komentuje ale také disciplíny jako šerm nebo taekwondo na letních olympijských hrách. Jeho specializací mezi sporty je ale i jedna zimní disciplína, curling, při kterém v roce 2014 během olympijských her v Soči odkomentoval neuvěřitelných 30 přenosů. Aby jeho zájmů nebylo málo, pod svá křídla si vzal také šéfeditorství webu ctsport.cz.

Kromě mediální činnosti se také věnuje tvorbě sportovních dokumentů, kterých má na svém kontě hned několik. Jeho dokument T…jako Tým!, který pojednává o cestě dámské basketbalové reprezentace za stříbrem na mistrovství světa 2010, vyhrál cenu na festivalu Sportfilm Liberec za nejlepší dokument. Stejný úspěch si zopakoval o dva roky později s dokumentem Basket za zdmi Alcatrazu.

Přidat komentář