16. prosince 1983 – první číslo Lidových novin

Deník Lidové noviny dnes slaví 128. výročí od svého vzniku. Zakladatelem novin Adolf Stránský je vytvořil spojením olomouckého časopisu Pozor a brněnských Moravských listů. První číslo vyšlo 16. prosince roku 1893 v Brně.

 

Lidové noviny jsou významným zpravodajským deníkem v České republice. Spadají pod vlastnictví společnosti MAFRA. Zaměřují se na politiku, ekonomiku, kulturu a vzdělání. Každé vydání novin čte podle průzkumu Media

Projektu až 200 tisíc čtenářů. Denně obsahují několik rubrik a součástí novin jsou i přílohy a magazíny. Dnes už noviny nabízí i internetovou verzi lidovky.cz, kde se nachází aktuální zpravodajství.  Šéfredaktorem Lidovek je od února 2021 Petr Bušta.

Zlatou éru noviny zažily za první republiky, v té době začaly jako první v Československu pracovat s politickou karikaturou. Po druhé světové válce noviny na chvíli změnily svůj název z Lidových na Svobodné. Po vítězném únoru bylo ale jejich vydávání na čas zastaveno. Zpátky se vrátily až roku 1987, kdy Lidové noviny vycházely nelegálně, a to jednou měsíčně. Po revoluci se listy plně obnovily a začaly vycházet jako deník. Později byly spojeny s deníkem Lidová demokracie, odkud převzaly dnes už pro ně typickou modrou barvu titulu.

Během jejich působení na trhu se v redakci Lidovek objevilo mnoho významných osobností. Mezi ně patří  například bratři Čapkovi, Karel Poláček, Ferdinand Peroutka, Václav Havel nebo Václav Klaus starší.

 

 

Přidat komentář