Light: Press

Britská BBC natočila v roce 2018 šestidílný televizní seriál Press (česky Tisk). Tvůrci v šesti hodinách přibližují chod dvou imaginárních redakcí – seriózní Herald a bulvární The Post – a otevírají tak divákům dveře do zákulisí mediálního světa.

Ústředním tématem celé série je rivalita mezi oběma deníky, především pak mezi hlavní editorkou Heraldu Holly Evan a šéfredaktorem The Post Duncanem Allenem. Rozdílné přístupy novinářské práce totiž neznamenají, že média nepokrývají stejná témata a necílí na stejné publikum. Naopak. Ten, kdo se dostane ke správným lidem dřív a podaří se mu získat jejich důvěru, obvykle vyhrává. Může totiž nabídnout komplexnější a exkluzivnější příběh. Čtenost je tím, co rozhoduje o dalším osudu každého média.

Právě klesající zájem o seriózní placené informace je předmětem většiny porad Heraldu. Témata, která se dostávají na titulní stranu nejsou ta společensky nejdůležitější, jak by si většina redaktorů přála, ale ta, která dokáží obstát proti důmyslně vykládaným skandálním výkřikům levného bulvárního tisku. Důsledná práce s informacemi, objektivita a dodržování etických zásad jsou paradoxně tím, co Herald v konkurenčním boji brzdí.

Bulvární The Post si naproti tomu dovoluje leccos, důležité je umět si vše kreativně obhájit, nepřekračovat zákon a udržovat dobré vztahy s mocnými. Problematický je však vliv peněz a moci na nezávislost média. Majitelem Postu je bohatý, vlivný muž, který své zájmy uplatňuje skrze nátlak při neformálních setkáních s editorem. Nejde přitom ani tolik o to, o čem bude Post psát, ale o čem by psát neměl. Seriál tak přibližuje, v čem je oligarchizace médií tak nebezpečná a jak funguje v praxi.

Přidat komentář