Snímek zachycující protesty proti návštěvě čínského prezidenta vyhrál letošní Czech Press Photo

czech-press-photo-2016Dvaadvacátý ročník soutěže Czech Press Photo 2016 zná své vítěze, vyhrála fotografie zachycující protesty během návštěvy čínského prezidenta. Výstava těch nejlepších fotografií a videí odstartovala včera a potrvá do konce ledna. Představí celkem 460 prací od 100 autorů. Soutěž změnila vizuální tvář, upravila kategorie a chce ukazovat, že svět umí být také zábavný a krásný. 

Celkové vítězství soutěže patří fotografovi Michalu Šulovi z Mafry. Fotografie zachycuje moment při protestech proti návštěvě čínského prezidenta. Vítězové dalších kategorií jsou například Filip Singer se snímkem spojený s uprchlickou krizí, Jaromír Hanzlík, který zachytil sluneční lázně v Sorrentu nebo Vojtěch Hurych, který vyfotografoval zákulisí Plesu v Opeře.

„K nejsilnějším tématům letošního ročníku patří nejenom utečenecká krize, ale třeba i válka v Sýrii, protesty proti návštěvě čínského prezidenta, Paříž po loňském teroristickém útoku či rušení dolů v severních Čechách. Oproti minulým ročníkům jsme však dali tentokrát větší prostor pozitivněji laděným snímkům, protože život není jen o dramatických či jinak vyhrocených událostech,“ popisuje 22. ročník soutěže Veronika Souralová, ředitelka soutěže.

Tyto snímky, ale i spoustu dalších prací, které nebyly oceněné, jsou k prohlédnutí v Křížové chodbě a Rytířském sále pražské Staroměstské radnice. Výstava bude otevřená každý den od 10.00 do 19.00 hodin. Základní vstupné je 120 korun a zlevněné 60 korun.

Kromě Fotografie roku a dalších známých a již tradičních kategorií, jako jsou například Aktualita a reportáž, Každodenní život nebo Lidé, o kterých se mluví, se letos hodnotily i dvě nové kategorie: Problémy dnešní doby a Lifestyle. Tři samostatné kategorie měla v soutěži také videa, nováčkem mezi nimi byla sekce Investigation.

Letošní ročník minimálně v jednom ohledu překonal ten předchozí. Celkový počet přihlášených prací čítal totiž kolem šesti tisíc, zatímco minulý rok se počet pohyboval kolem čtyř tisíc.

Doporučujeme:

World Press Photo chystá novou soutěž, chce tak dát šanci photoshopovaným snímkům

 

Přidat komentář