Česká televize rozšířila regionální vysílání o další dva regiony

Události v regionech patří ve veřejnoprávní České televizi (ČT) k těm nejsledovanějším zpravodajským pořadům. Obliba zpráv tohoto formátu je vysoká a proto se ČT rozhodla od dubna rozšířit své pole působnosti na této linii.

Už dříve byly Události v regionech, jak zní oficiální název relace, zaměřeny na tři regiony: jižní Moravu (zkratka JM), severní Moravu (zkratka SM) a střední Čechy. Nyní se k nim přidaly dvě nové oblasti: severovýchod Čech a jihozápad Čech.

Oblast severovýchodu Čech (zkratka SVC) se zaměřuje na zpravodajství z Pardubického, Královehradeckého, Libereckého a Ústeckého kraje. Vysílá se ze dvou studií, která sloužila pro potřeby televize už v minulosti: Ústí nad Labem a Hradec Králové. Obě místa se po týdnu střídají v přenosu Událostí. Oblast jihozápadu Čech (zkratka JZC) zasahuje do dění v kraji Plzeňském, Jihočeském a v kraji Vysočina. I zde se střídá vysílání po týdnu a to ze studií v Plzni a Českých Budějovicích.

„Díky rozšíření pořadu Události v regionech o dvě nové verze můžeme naše diváky informovat o politickém, sportovním a kulturním dění v jejich bezprostředním okolí ještě ve větším detailu než doposud tak, jako žádná jiná televize v zemi,“ říká generální ředitel ČT Petr Dvořák.

O pořadu

Události v regionech se vysílají každý všední den od 18:00 po dobu 25 minut. Pro sledování divákova vybraného regionálního vysílání je potřeba zvolit správnou zkratku (výše uvedené), aby mohl zhlédnout ty zprávy, které ho zajímají. Na hlavním kanále ČT bez zkratky se vysílá z Prahy a ze středních Čech.

„Rozšíření zpravodajství pro nás znamená mnohem více času na regionální témata. Redaktoři budou víc rozebírat to, co je pro život ve městech a na vesnicích důležité,“ podotkl Antonín Bruštík, vedoucí redaktor pro střední a západní Čechy.

Historie regionálního vysílání ČT

Regionální pořady se na obrazovkách ČT objevily ještě za dob Československé televize pod názvem Aktuality. Na ty už ČT navázala relacemi Večerník a Report. Současná podoba Událostí v regionech se poprvé objevila na obrazovkách roku 2007 a našla si mezi diváky oblibu už od svého počátku. Postupně se prodlužovala délka pořadu, kdy z původní čtvrthodiny mají regionální události dnešních 25 minut. Kromě samostatných pořadů se stanice věnuje regionům i ve studiu ČT24, zejména v dopoledních hodinách. Zde probíhá vysílání ze studií, která v podvečerních hodinách přináší samotné Události v regionech.

Lepší dostupnost regionálního vysílání přispívají i studia ve spádových lokalitách. Krom už zavedených studií v Brně a Ostravě vysílá od roku 2016 Hradec Králové a České Budějovice, od roku 2019 přibyla také Plzeň a Ústí nad Labem.

I Události v regionech byly těmi, které v minulosti informovaly o velkých kauzách. Člen zlínské redakce Josef Kvasnička přinášel divákům velmi sledované novinky z metanolové aféry (série otrav metanolem v roce 2012, pozn. red.). Kvůli ní dokonce překročil hranice Zlínského kraje, kde celá kauza odstartovala, a pravidelně přinášel nový vývoj i do celostátních Událostí. Vrcholem byla jeho přítomnost při odhalení opavského skladu, kde pachatelé míchali methanol s lihem. „Z Opavy jsem odjížděl s mimořádným pocitem, protože snem každého novináře je být u odhalení nějaké kauzy,“ vzpomíná Kvasnička.

Přidat komentář