Česká televize na Apríla odvysílá rozhovor Meghan a Harryho

Televizní interview moderátorky Oprah Winfreyové s Meghan Markleovou a princem Harrym, který po své premiéře na americké televizi CBS otřásl celým světem, zreprízuje Česká televize zítra večer na kanále ČT2.

Oprah Winfreyová nejdříve rozmlouvá s Meghan, vévodkyní ze Sussexu. Dotýkají se mnoha témat a proberou všechno, počínaje jejím vstupem do královské rodiny, přes sňatek, mateřství a charitativní činnost až po skutečnost, jak se vévodkyně musela vyrovnávat se životem pod intenzivním tlakem veřejnosti. Později, kdy se k nim připojí i princ Harry, hovoří o svém přestěhování do Spojených států, o svých nadějích do budoucna i snech o rozrůstající se rodině,“ představuje Česká televize pořad Meghan a Harry v rozhovoru s Oprah Winfreyovou na svém webu.

Rekordní sledovanost

Tzv. bombshell interview na sebe dokázalo strhnout světovou pozornost. „V televizi či přes internet interview při premiéře zhlédlo na 50 milionů lidí v 17 zemích světa. Televize CBS dva dny po vysílání sdělila, že jen v Americe pořad vidělo 17,8 milionu diváků, což znamená největší sledovanost mimořádného zábavního programu od oscarového ceremoniálu loni v únoru. Pořad rovněž o den později odvysílala britská televize ITV, kde ho zhlédlo 13,3 milionu diváků,“ uvedl zpravodajský web Mediář.cz.

Diskuze o barvě kůže, myšlenky na sebevraždu a vztah s Charlesem

Během rozhovoru Meghan, která je rasově smíšeného původu, líčila, jak se v době jejího těhotenství v paláci objevovaly diskuze o tom, jak tmavou pleť může mít její syn Archie, až se narodí. Odmítla upřesnit, kdo měl tyto rozhovory s Harrym vést s vysvětlením, že by jim to mohlo hodně uškodit. Také uvedla, že během svého těhotenství trpěla sebevražednými myšlenkami. Když požádala o pomoc palácový odbor lidských zdrojů, byla odmítnuta.

Harry mluvil zejména o komplikovaném vztahu se svým bratrem Williamem a otcem Charlesem. Ten mu dle jeho slov přestal zvedat telefon. „Musíme toho spoustu vyřešit. Mám opravdu pocit, že mě nechal na holičkách. Procházel něčím podobným. Ví, co to znamená bolest. A Archie je jeho vnuk. Vždycky ho budu milovat, ale zanechalo to ve mně spoustu bolesti,“ popsal Harry.

Pohled světových médií

Zatímco americký tisk se po premiéře rozhovoru spíše přiklonil na stranu mladého páru, Britové jejich tvrzení zejména ohledně možného rasismu v Buckinghamském paláci většinově odmítli.

Také výkon Winfreyové, jedné z nejznámějších světových moderátorek sklidil různorodá hodnocení. Její způsob vedení rozhovoru a kladení otázek spíše dal mladému páru prostor říct, co sami chtěli, což někteří považují za selhání. Vyčítají novinářce nedostatečnou oponenturu a fact-checking. Druzí ale oponují, že je to naopak profesní styl Winfreyové.

Bývalý zahraniční zpravodaj Českého rozhlasu ve Velké Británii Jiří Hošek pro Newsroom ČT24 uvedl, že rozhovor postrádal kritičtější rozměr. Podle něj v něm byly pasáže, které volaly po dodatečné otázce. Některé části rozhovoru označil až za herecké etudy jak ze strany profesionální herečky Meghan Markle, tak ze strany Oprah Winfreyové. ,,Třeba když byla řeč o údajném rasistickém incidentu ohledně budoucí barvy pleti malého Archieho. Její ,What?‘, už opravdu mělo spíš co do činění s herectvím, a ne s novinařinou,“ uvedl jako příklad.

V původním znění či s dabingem?

Newsroom ČT24 pod svým instagramovým příspěvkem uvedl, že zřejmě půjde o dabovanou verzi rozhovoru. Pořad Meghan a Harry v rozhovoru s Oprah Winfreyovou Česká televize odvysílá 1. dubna na kanále ČT2 od 9 hodin večer.

Přidat komentář