1. dubna – První vysílání Prima COOL

„Je to člověk, který žije ve městě, má aktivní způsob života, má rád ironický humor a rád se zasměje. Je to divák, kterému se často stane, že i když se chce večer dívat na televizi, nemá na co,“ tak popsal začátkem roku 2009 ředitel televize Prima Marek Singer budoucího diváka pripravovaného kanálu Prima Cool. Ten letos slaví jedenácté výročí.

Vedení Primy si dobře uvědomovalo, že jejich hlavní kanál má mnoho okrajových diváků, kteří jsou náročnější a baví je jiný druh seriálů, pokusil se jim tedy ušít kanál na míru a získat si jejich trvalou přízeň. Vůbec nejodvážnějším krokem bylo přesunutí velmi sledované Ligy mistrů z hlavní relace na nově připravovanou Prima Cool.

Prima Cool cílila na muže mezi 13 a 40 lety a zaujmout je měla především seriály, které se v zahraničí těšily vysoké sledovanosti. Šlo například o Top Gear, Futuramu nebo Big Bang Theory. (Všechny zmíněné pořady mají v současnosti na Česko-slovenské filmové databázi hodnocení okolo 88%.) Vlastní produkce měla přijít až později. Stalo se tak v roce 2011 uvedením herního pořadu Re-play. 

Kanál diváky zaujal svou dramaturgií , ale i originální grafikou. Ta získala prestižní ocenění Czech Grand Design a nominaci na prestižní evropské ceny Promax / BDA Europe. „Jsme velmi potěšeni, že grafika Primy Cool má úspěch jak u diváků, tak u odborné veřejnosti a boduje také za hranicemi České republiky,“ komentovali pro server Lupa.cz nominaci Lukáš Fišárek a Marek Cimbálník z grafického studia Oficina, které za vizuálem stojí.

Prima Cool sice byla prvním spuštěným kanálem, který se od Primy odloučil, nicméně ji měl předcházet kanál pro ženy s názvem Prima Klub (ten se pod názvem Prima Love dočkal prvního vysílání až o dva roky později), tomu totiž Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) udělila licenci o několik měsíců dříve. Jeho spuštění se však vedení rozhodlo odložit na neurčito.


První vysílání proběhlo ve středu 1. dubna 2009, zhruba pět měsíců po tom, co televize Prima zažádala RRTV o licenci. První se na obrazovce v šest hodin odpoledne objevil krátký spot Narození nové televize (ke shlédnutí zde), poté následoval seriál Futurama, Brainiac a blok zakončoval komediální seriál Chuck.

Přidat komentář