Reportáž pořadu 168 hodin o Babišově střetu zájmů porušila zákon, oznámila RRTV

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) upozornila Českou televizi (ČT) na pochybení v publicistickém týdeníku 168 hodin ve věci vyváženosti a objektivity veřejnoprávního vysílání. V reportáži o střetu zájmů premiéra Andreje Babiše z letošního června prý chybělo vyjádření Agroferu.

V pořadu Marka Wollnera odvysílali 9. června tohoto roku reportáž s názvem „Stát jsem já“ zabývající se návrhem auditní zprávy Evropské komise, dle které Babiš nadále ovládá skrze svěřenecké fondy koncern Agrofert, a proto neměl na dotace z EU ve výši 451 milionů korun nárok.

RRTV ve vstupu postrádala odpověď koncernu na tvrzení tehdejšího redaktora týdeníku Ekonom Davida Klimeše. „Z poslední výroční zprávy Agrofertu víme, že na jedné straně dotace se podílejí až 40 % na konsolidovaném zisku, to je poměrně velký balík, a na druhou stranu také víme, že holding má 35 miliard úvěrů,“ uvedl tehdy Klimeš.

„Banky napůjčovaly té firmě, protože si myslely, že bude dělat dobrý byznys. A ve chvíli, kdy z toho dotace najednou dáme pryč, ten byznys prostě nefunguje, nebo funguje mnohem hůře. A já věřím, že banky, které úvěrují, se brzy začnou ptát, jestli ten byznys je udržitelný,“ dodal.

Výroční zpráva je dostatečně relevantní zdroj, obhajuje svoje závěry Klimeš

Rada dala ČT zákonem stanovený týden na nápravu pochybení. „Z tvrzení vyplývá, že podnikání společnosti Agrofert je bez dotací těžko udržitelné, a divákovi tak poskytl pouze jednostranný pohled na probírané téma,“ popisují prohřešek radní zasedající v RRTV.

Výstup z jednání „Velké rady“ ovšem nenechal chladným právě Davida Klimeše. „Omlouvám se České televizi za problémy. Pokud to pomůže, jsem ochoten přísahat, že Agrofert neexistuje, a i kdyby existoval, nebral by dotace, a kdyby snad, tak by určitě nedlužil. Že to vyplývá z výroční zprávy a není tedy třeba nutně i zdroj z Agrofertu, na věci nic nemění,“ reagoval na problém prostřednictvím Twitteru.

„Pokud se nicméně na radě stále dělá takto primitivní metrika sociologie zdrojů na úrovni jednotlivé reportáže, jsem potěšen, že moje kritika regulačního rámce a praxe mediálních rad je pořád aktuální,“ odkázal na svou publikaci Jak zábavné je informovat z roku 2015. „No, vlastně teda potěšen vůbec nejsem,“ dodal.

Problematickou epizodu odvysílala ČT před čtyřmi měsíci a pochybení tak na další pokračování 168 hodin nejspíš nebude mít vliv.

Přidat komentář