Reportéři bez hranic protestovali před saudským konzulátem v Paříži k výročí Chášukdžího vraždy

Členové nevládní organizace Reportéři bez hranic (RSF) naaranžovali minulou středu před brány saudského konzulátu v Paříži desítky figurín oblečených do oranžových vest s nápisem „PRESS“ jako připomínku brutální vraždy novináře Džamála Chášukdžího.

Protest, který měl především upozornit na kritickou situaci novinářů a svobody tisku v Saudské Arábii, se uskutečnil přesně rok poté, co příslušníci saudských speciálních sil unesli Chášukdžího a následně jej umučili k smrti ve sklepě pod svým velvyslanectvím v Istanbulu.

RSF podle prohlášení na webových stránkách chtěla ukázat korunnímu princi Mohamedu bin Salmánovi, že svět na tento čin ještě nezapomněl. Kusy figurín rozmístěných před konzulátem pak měly symbolizovat vyjádření hrůzy a šoku, který po vraždě novináře zasáhl celý mediální svět.

„Vražda Džamala Chášukdžího a způsob, jakým byla vyšetřována, svědčí o barbarských praktikách a nepřijatelné míře beztrestnosti, “ prohlásil generální tajemník RSF Christophe Deloire. „Tento děsivý zločin všem odhalil politiku Saudské Arábie ve věci umlčování novinářů, politiku založenou na mučení, únosech, a dokonce i vraždě,“ dodal.

 Další podobné protesty hodlá organizace uskutečnit během následujících měsíců i v dalších zemích Evropy.

Přidat komentář