Kočner vyhrožoval soudkyni osudem “na Kuciaka”

Kontroverzní podnikatel Marián Kočner čelí obvinění z objednávky vraždy novináře Jána Kuciaka a z falšování směnek. V této kauze s cennými papíry měl vyhrožovat vyšetřující soudkyni Zuzaně Maruniakové. Vyplývá to z přepisů šifrované komunikace z aplikace Threema, kterou zveřejnil slovenský Denník N.

,,Něch robí, čo má, lebo skončí na Kuciaka,” píše v konverzaci Marián Kočner o soudkyni Zuzaně Maruniakové. Ta má rozhodnout o jeho vině či nevině v kauze falšování směnek, na základě kterých se snažil vymoct 69 miliónů eur od slovenské TV Markíza, kterou se na konci devadesátých let snažil Kočner přivlastnit.

Kočner to píše v konverzaci, na jejíž druhé straně měla být bývalá státní tajemnice ministerstva spravedlnosti a nynější soudkyně, Monika Jankovská. ,,Ja som z nej urobila to, čo je a prišiel čas splatiť dlh!!!!! Sľúbila to a sama dala návod a postup, ktorý si dodržal. Tak prišiel čas, aby teraz ona dodržala, čo sľúbila,” měla se k věci vyjádřit sama Jankovská. Ta ale jakoukoli známost s Kočnerem trvale odmítá.

Jankovská na začátku podzimu odstoupila z pozice státní tajemnice, brzy na to se ale přesunula na post soudkyně okresního soudu v Bratislavě. Kočnerovy kontakty na politiky i lidi v justici, které vyplývají ze zveřejněných zpráv na Slovensku vyvolávají četné dohady o nezávislosti politické i justiční scény v zemi.

Obviněný udržoval kontakty s politiky, prokurátory i novinářem

V komunikaci přes Threemu se Kočner domlouval například s Alenou Zsuzsovou, zprostředkovatelkou vraždy Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové. Stejným způsobem také často řešil vyjednávání úplatků, dohady s politiky, prokurátory či členy skupin organizovaného zločinu. 

S Kočnerem také v minulosti spolupracoval bývaly novinář a člen Slovenskej informačnej služby, Peter Tóth. Ten měl pro Kočnera sledovat a sbírat informace o novinářich, mezi které patřil i Ján Kuciak. Novinářům pak na základě takto získaných informací Kočner neváhal osobně vyhrožovat. Od minulého roku ale Tóth spolupracuje s policií a v červnu proti Kočnerovi poprvé svědčil i u soudu.

Přidat komentář