Bruselský atentát v médiích. Celostátní tisk. Teroristický útok byl upozaděný návštěvou čínského prezidenta

Zhruba pět měsíců po pařížském masakru Evropu zasáhl další teroristický útok. V úterý 22. března v ranních hodinách v Bruselu, „hlavním městě EU“, přívrženci IS uskutečnili další atentát. Událost opět plnila televizní, rozhlasová i tištěná média a internet. Takto na ni reagovaly české celostátní deníky.

Den první (23.3.2016): Zkrvavená žena s odhalenými ňadry ve stanici metra

Na rozdíl od pařížského atentátu měla média dost času zjistit informace. To se odrazilo hlavně na propracovanosti jednotlivých článků, fotografií i titulních stran. V podstatě se tedy středeční noviny, které referují o Bruselu, dají srovnat s pondělními výtisky popisujícími Paříž. MF Dnes opět využila celostránkovou fotografii. Na titulku umístila ženu s odhalenými ňadry, která přežila výbuch v metru. Tento snímek otiskl i Blesk, Lidové noviny (LN) a Právo. Hospodářské noviny (HN) a deník E15 se rozhodly jít jinou cestou. HN vytvořili černý list, na kterém byla jména měst a datum připomínající tragické události z minulosti, u deníku E15 se objevil ilustrativní obrázek vojáka.

Den druhý (24.3.2016): Zásadní témata – Brusel, Babiš, Si Ťin-Pching

Další den (čtvrtek) už byl bruselský atentát upozaděný jinými tématy, ale informují o něm téměř všechny celostátní noviny. Jediný deník E15 se rozhodl na Brusel zapomenout a představit čínského prezidenta Si Ťin-Pchinga, alespoň na titulní straně. I HN v jednom z infoboxů, umístěných v dolní části, otevírají stejné téma. MF Dnes a LN se mezitím vrátily ke kauze Čapí hnízdo. Blesk vedle obětí útoku umístil upoutávku na 40 samolepek na velikonoční vajíčka.

Den třetí (26.3.2016): Opakování dne třetího

 

Den čtvrtý (29.3.2016): Vítání čínského prezidenta

Po velikonočních svátcích útok na Brusel mizí z titulních stran. Jediné HN odkazují na článek s názvem „Vyšetřování odhaluje chyby Belgičanů“. E15 se opět drží vlastního tématu, tím jsou pohonné hmoty. Ostatní deníky, včetně HN, rozebírají příjezd čínského prezidenta a jeho setkání s Milošem Zemanem.

Den pátý (30.3.2016): Kde je Brusel?

Brusel zmizel. Po týdnu už o něm na titulních stranách nenajde čtenář ani zmínku. Částečně se ale opakuje jeden aspekt ze dne prvního. Dva deníky (HN a Právo) otiskly stejnou fotografii Miloše Zemana se Si Ťin-Pchingem ilustrující podepsání smlouvy o spolupráci.

Čtěte dále: Bruselský atentát v médiích: Internet. Weby sází na online reportáže, sociální sítě opět zahlcují hashtagy

Přidat komentář