Novinář v popkultuře: Xenophilius Láskorád

Stejně jako v reálném světe, i v Bradavicích existují novináři všech typů a periodika více či méně uvěřitelná. Každopádně pro novinářskou paralelu mezi naším světem a tím kouzelnickým nemusíme chodit daleko. Když si projdeme vzpomínky na knihy a filmy o nejslavnějším kouzelníkovi všech dob a zapátráme v paměti, tak jistě vylovíme vzpomínku na ikonu bradavického bulváru reportérku Ritu Holoubkovou. Ta přispívala do velmi populárního periodika Denní věštec, jehož předplatitelkou byla i Hermiona. Denní věštec byl populární, jenže měl jednu chybu. Když se moci ujal Vy víte kdo, tak se mu kouzelnické noviny zcela podřídily. Naštěstí Bradavice nemusely smutnět, poněvadž je držel nad vodou ještě jeden dechberoucí časopis z dílny Xenophilia Láskoráda – Jinotaj.

Jinotaj byl velmi kontroverzní plátek, jež měl všechny odstíny různých, především však spíše negativních ohlasů. Pravdou je, že Jinotaj vydával podivné články, konspirační teorie a diskuze o imaginárních bytostech. Zkrátka vše, co nutně potřebujete vědět.

Na popularitě nabyl paradoxně až po otisknutí rozhovoru Rity Holoubkové s Harrym Potterem. Rozhovor přinesl zpověď Harryho Pottera o znovuzrození Toho, jehož jméno se nesmí vyslovit. Časopis byl okamžitě vyprodán. Jinotaj se kvůli tomu ocitl na černé listině, protože výše zmiňovaný článek neprošel cenzurou a neúprosná profesorka obrany proti černé magii Dolores Umbridgeová jej zakázala číst. Zakázané ovoce však chutná nejlépe, a tak kontroverzní časopis zažil svůj pomyslný Olymp. Jako třešničku na dortu už tak nabitého časopisu si pro čtenáře připravili dárek, jako to kdysi dělalo legedární „Bravíčko,“ byly to strašibrýle.

Po pár neúspěších se Láskorádův časopis začal potácet nesprávnou cestou a skončil opět u tematiky konspirační teorie a diskuzí o imaginárních bytostech.

Přidat komentář