8. březen 1974 – narození Roberta Čásenského

Dnes slaví Robert Čásenský, český novinář, známý pro svou angažovanost v politickém dění, své 45. narozeniny. Kvůli svým názorům opustil nejedno pracoviště, až nakonec založil svůj magazín Reportér, který vede v duchu dodržování zásad pro dobrou žurnalistiku.

Robert Čásenský vystudoval sociologii na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Svou mediální kariéru začal jako redaktor v Českém deníku v roce 1993. O rok později získal pozici vedoucího domácího zpravodajství v Denním telegrafu. Odtud spolu s dalšími kolegy na protest odešel, když vyhodili šéfredaktora, protože výkonná rada ODS nebyla spokojená s politickým zaměřením deníku.

V roce 1995 založil Čásenský s Pavlem Šafrem poradenskou PR agenturu Penguin a po tři roky byl jejím společníkem a jednatelem. Poté nastoupil na dva roky do Lidových novin jako zástupce šéfredaktora. Od 1. ledna 2001 byl sice stále zástupcem, ale přesunul se do deníku MF Dnes. Když z něj v roce 2006 odešel z šéfredaktor Pavel Šafr, na jeho pozici se dostal právě Čásenský. Za jeho dobu působení se deník mohl pyšnit spousty investigativními odhaleními.

Roku 2013, po dvanácti letech působení v MF Dnes, Čásenský rezignoval na pozici šéfredaktora. Bylo to poté, co MAFRu koupil Agrofert. „Nechtěl jsem dělat noviny pro žádného oligarchu. Druhý den ráno potom, co jsme byli prodáni, jsem se s majitelem domluvil. Myslel jsem, že by mě to nebavilo,“ řekl o svém odchodu Čásenský.

Další jeho životní událostí bylo založení magazínu Reportér. První vydání vyšlo 15. září 2014. Robert Čásenský je jediným vlastníkem magazínu a s ním spojeného webu a zároveň i šéfredaktorem. Uvedl, že jeho záměrem je dobrá a poctivá žurnalistika.

Také měl příležitost působit v novém Deníku N, ale tuto možnost odmítl, protože by se nemohl dostatečně soustředit na práci v Reportérovi. Domluvili se alespoň na vzájemné podpoře a spolupráci.

Čásenský v roce 2009 patřil mezi hlavní iniciátory novinářských protestů proti novelizaci takzvaného náhubkového zákona. Šlo o úpravu pravidel poskytování informací o trestním řízení a na něm zúčastněných osobách. On a další šéfredaktoři českých médií napsali otevřený dopis Janu Fischerovi, skutečně uspěli a zákon byl znovu upraven.

Rozhovor Mediátora1 s Robertem Čásenským: Čím víc textů do Reportéra píšu já, tím jsou z toho naši grafici vyděšenější, říká o svém zvládání deadlinů Robert Čásenský

Přidat komentář