8. března 1794 – vydání prvního seznamovacího inzerátu v češtině

V dnešní době existuje spousta internetových seznamek. Ještě než existoval internet, podávali lidé seznamovací inzeráty do novin. A právě 8. března 1794 vyšel první český inzerát v pražských Poštovských novinách Václava Matěje Krameria.Úplně první seznamovací inzerát v tisku vyšel v Anglii 19. července 1695. Třicetiletý gentleman, s velkým majetkem, hledal mladou dámu na vdávání s věnem tři tisíce liber. Až téměř sto let poté začali podobné inzeráty vycházet v češtině.

„Vdovec, zachovalý čtyřicátník, tímto oznámením hledá pannu za druhou manželku. Tato panna musí být křesťankou, musí mít dobré společenské vychování a musí býti v Čechách zřízena. Má býti mezi 20 – 30 léty, musí míti upřímné srdce, prostřední, dobré rostlou postavu, krásně vytvořené tělo, bílou pleť, bez každé tělesné vady, musí býti již po neštovicích, jež nezanechaly příliš mnoho stop po sobě, obeznalá v té domácí práci, jako v domácnosti vyžadují děti i muž, a musí býti zvyklá přiložiti sama všude ruce k dílu, kde by bylo toho potřeba. “ zněl text inzerátu.

Po čase inzeráty v tisku zdomácněly. Do novin psalo více mužů, kteří sháněli mnohem mladší partnerky s velkým věnem, ženy se toužily hlavně dobře provdat.

V letech 1948 až 1963 byla seznamovací inzerce v novinách zakázána. Zákaz přerušil až časopis Vlasta, ve kterém osamělý lesník hledal manželku. Na tento inzerát odepsala více než 200 žen. Tentýž rok vyhlásila Obrana lidu akci „Internát – armáda“. Akce měla seznámit pracující dívky, které žijí na internátech, s vojíny základní služby.

Od roku 1984 se méně používalo slovo sňatek a užívali se termíny muž, žena, kamarád(ka), partner(ka) nebo protějšek. Seznámení nejčastěji hledali muži  mezi pětadvaceti a pětatřiceti lety a ženy mezi pětatřiceti a pětačtyřiceti. Ženy měly být hodné a skromné se smyslem pro rodinný život, zatímco muži měli být solidní, zajímat se o kulturu a cestování, měli by milovat děti a svou rodinu. Časem se objevovalo více inzerátů, kde inzerenti byli rozvedení.

Dnes je počet mužů a žen využívajících seznamovací inzeráty v tisku vyrovnán. Především jde o lidi ve středním věku a starší. Občas se objeví inzerát připomínající básně. Dnes se ale mnohem více lidé seznamují na internetu, ať už na seznamkách nebo na sociálních sítích.

Přidat komentář