V 58 letech zemřel válečný fotograf a nositel Pulitzerovy ceny Yannis Behrakis

Minulou sobotu zasáhla mediální svět zpráva o úmrtí Yannise Behrakise, jednoho z předních válečných fotografů. V padesáti osmi letech podlehl muž, který strávil téměř celý život na bojišti, rakovině. V roce 2016 dostal za sérii fotek o uprchlické krizi Pulitzerovu cenu, tedy jednu z nejprestižnějších novinářských cen.

Novinář narozený v řeckých Athénách za sebou zanechal celé série nezapomenutelných snímků ze světa zmítaném válkou. Hladomorem sužovaný Jemen, šiítské deportace nebo ukrajinský Euromajdan jsou mezi událostmi, které fotograf během svého života zachytil. Za to, aby byl našima očima v těch nejmeznějších podmínkách nasazoval často vlastní život.

Zatímco dva z jeho kolegů v roce 2000 ve Sieře Leone ztratili život, on se stačil po úniku rebelům vyfotit. První čečenská válka, Bosenská válka, válka v Kosovu, ze všech těchto míst přinášel fotograf neúnavné svědectví lidského nitra. „Byl to jeden z nejlepších fotografů svojí generace,“ uvedla Dina Kyriakidou, editorka za americké zpravodajství pro Reuters. „Byla to jeho empatie, která ho dělala skvělým fotoreportérem,“ dodala. Reuters na počest Yannise Behrakise na svém webu uvedla nejcennější fotografie spolu s vyjádřeními, jak jeho vlastních, tak jeho kolegů. Zhlédnout jej můžete zde.

Přidat komentář