Rada Českého rozhlasu se rozroste o dva nové členy

Rada Českého rozhlasu (ČRo) bude mít dva nové členy. Mediální výbor Poslanecké sněmovny, který sestavuje komisi, vybral šest kandidátu. O nových členech rady rozhodují poslanci při tajném hlasování, které proběhne v tomto měsíci. Uchazeči se musí obhájit před porotou při veřejném slyšení. Radní vybere výbor z vybrané šestice na základě jejich schopností a výsledků při práci.

Krátké představení kandidátů

Z celkového počtu třiadvaceti kandidátů dále postoupili Tomáš Kňourek, Ilja Racek, Jan Krůta, David Soukup, Martin Vychopeň a Zoša Vyoralová. Radní nemusí mít žádné zvláštní dovednosti ani kompetence, proto se objevuje pestrá škála kandidátů, každý uchazeč je z jiné branže. Náplň práce radního spočívá v tom, aby po dobu šesti let hájil zájmy veřejnosti v ČRo.

Výbor bude vybírat dvě z těchto kandidátů:

  • Ilja Racek, kandidát, který obdržel nejvíce hlasů při výběru do finální šestky. Je zastupitel KDU-ČSL. Pochází z Ostravy, kde býval ředitelem televizního studia.
  • Tomáš Kňourek již členem Rady byl, a aktivně píše pro server Parlamentní listy, kde prezentuje své názory.
  • David Soukup, bulvární novinář a vydavatel, také je zastupitelem hnutí ANO v Praze 3.
  • Jan Krůta, občas se objevuje jako moderátor na Dvojce (pořad Českého rozhlasu). Zkoušel kandidovat před pěti lety.
  • Martin Vychopeň je bývalým předsedou České advokátní komory.
  • Zoša Vyoralová,  živila se jako porodní asistentka, nyní je zástupkyní Česko-izraelské obchodní komory.

Rada ČRo a její význam 

Rada ČRo slouží k tomu aby veřejnoprávní rozhlas plnil zásady veřejnoprávních médií. Rozhlas je financovaný z peněz daňových poplatníků, a proto by měl být obsah určený pro všechny občany. Měl by být politicky nezaujatý a seriózní, dále by měl předávat povědomí o nezkreslené realitě a aktuální situaci v Česku. Rada především řeší nakládání s veřejnými zdroji a rozpočet ČRo.  Kontrolní orgán sestává z devíti členů a pětičlenné Dozorčí komise. Nejedná se o správní orgán, ale o instituci která kontroluje to co nám zprostředkovává rozhlas, to znamená, že kontroluje všechny radiové stanice, které jsou financovány z veřejných zdrojů.

Přidat komentář