19. prosinec 1969- Narození Richarda Hammonda

 

Populární britský moderátor, spisovatel a motoristický novinář Richard Hammond slaví dnes své 49. narozeniny. Hammond proslul především jako jeden z trojice moderátorů populárního motoristického magazínu Top Gear na stanici ritish Broadcasting Corporatio (BBC). Dnes spolu s Jeremym Clarksonem a Jamesem Mayem tvoří další motoristický koncept The Grand Tour, na obrazovkách se však objevuje i v jiných pořadech.

Celým jménem Richard Mark Hammond se narodil roku 1969 v Solihollu. Vyrůstal v Severním Yorkshiru ve městě Ripon se svými dvěma mladšími bratry a už od mala miloval auta. Byl přijat na Harrogate College of Art and Technology kde promoval z mediální tvorby.

Po studiu se uchytil u rozhlasu, kde pak střídal různé lokální rozhlasové stanice, napříč Anglií. Velký zlom v jeho kariéře nastal v roce 2002, kdy se zúčastnil konkurzu na post moderátora v obnovené verzi motoristického pořadu Top Gear, který na BBC běžel už od sedmdesátých let. Konkurz vyhrál a začal spolu s Jeremym Clarksonem pořad moderovat. Rok na to se k nim pak přidal James May.

Dohromady vytvořili ikonickou trojici, nesourodých moderátorů, kteří si v jednom kuse tropí naschvály a svým originálním pojetím proslavili pořad po celém světě. Díky nim se stal Top Gear nejsledovanějším motoristickým pořadem na světě a jedním z nejsledovanějších pořadů BBC vůbec. Tak tomu bylo do roku 2015, kdy BBC všichni tři opustili a vytvořili si svůj vlastní pořad, na internetové platformě Amazon Video, The Grand Tour, kterou příští rok čeká třetí řada.

Při natáčení Top Gearu se i nejednou zranil. Nejvážnější zranění prodělal, když se snažil překonat rychlostní rekord Británie v tryskovém autě a havaroval. Skončil v kómatu s těžkým otřesem mozku. Podstoupil pak dlouhou léčbu, nakonec se ale opět vrátil zpět na televizní obrazovky.

Hammond ovšem není známý jen z Top Gearu. Na BBC moderoval řadu pořadů, jako Total Wipeout, Vědecky prověřeno, Brainiac: Šílená Věda nebo Crash testy Richarda Hammonda. Krom moderování se Richard věnuje také psaní, napsal tři autobiografické knihy a pak také knihu o fyzice pro děti. Rovněž občas píše sloupky do novin, převážně o motorismu. Donedávna i pravidelně přispíval do tištěné verze Top Gearu, s jeho odchodem z televizního formátu ovšem skončil i se psaní sem.

Přidat komentář