Novinář v popkultuře: Takoví normální zabijáci

Režisér Oliver Stone natočil snímek Takoví normální zabijáci ve spolupráci s uznávanou, leč lehce nekonvenční postavou světové kinematografie, Quentinem Tarantinem. Tento od první minuty mládeži nepřístupný příběh dokazuje, že média hrají prim i ve filmech, které zdánlivě se žurnalistikou vůbec nesouvisí.

Zamilovaná dvojice zabijáků Mickey a Mallory je moderní parafrází na gangsterský pár Bonnie a Clyde. Mallory je týraná a sexuálně obtěžovaná svým otcem od útlého věku až do dne, kdy jí „vysvobodí“ Mickey. Řezník, který jí pomůže zabít jejího otce i matku. Vydávají se na cesty a postupně zabijí bezmála šest desítek lidí. Pokaždé nechají jednu osobu naživu, aby mohla vyprávět.

Oním novinářským prvkem ve filmu je postava Waynea ztvárněná Robertem Downeym Jr. Wayne je televizní reportér, který má vlastní relaci, kde dělá krimi reportáže. Specializuje se obzvlášť na sériové a masové vrahy, vypracovává jejich profily a dělá s nimi rozhovory. Když vyplave na povrch kauza Mickey a Mallory, má jediný cíl. Interview s nimi!

Bezohledný kariérista

Reportérovu práci můžeme sledovat od prvního momentu, kdy se ve filmu objeví. Hned v úvodním záběru je ve studiu, kde je kolem dokola mnoho malých obrazovek, v pozadí klasicky zvoní telefony jeden přes druhý a je v permanentní konfrontaci se svou produkční, se kterou řeší obsah pořadu. V závěru zase vidíme štáb skládající se z moderátora, kameramana a zvukaře. Opět se zde potkáváme s představením novinářů, jakožto bezohledných kariéristů.

Wayne se žene za senzací za každou cenu. Nejdůležitější je pro něj již zmiňovaný rozhovor, který by mohl odvysílat v primetime. Můžeme proto sledovat obrovský časový tlak a doplňující rozhovory pro celou relaci, kdy se reportér doptává psychiatra a ředitele věznice na informace ohledně sledované dvojice.

Ze zabijáků hrdiny

Když se konečně Wayneovi podaří udělat interview s Mickeym, přehlíží jednu zásadní věc. Tou je moc ovlivňovat. Je mu lhostejné, že kvůli jeho vykreslení se dvojice vrahů stává národními hrdiny. Lidé je obdivují a vnímají je jako celebrity. Stejně tak ostatní vězni, a to má za následek nevídanou vzpouru.

I když je film natočený s velkou dávkou nadsázky, nadčasově poukazuje na důležité aspekty manipulace médií. Mickey a Mallory sami sledovali v televizi jen násilné pořady, tudíž byli ovlivněni. Jejich vraždění bylo na mediální popularitě závislé. Kdyby o nich netočili reportáže, možná by ani nevraždili. Násilí pořád táhne a média vždy byly, jsou a budou nepoučitelnou nabitou zbraní.

Přidat komentář