V Czech Press Photo zvítězili Reportéři ČT ve dvou kategoriích

Letošní ročník soutěže Czech Press Photo zná své vítěze. A Reportéři ČT uspěli hned ve dvou video kategoriích. Silvie Kleková a její reportáž Příliš drahá naděje zvítězila v sekci Feature a Lenka Klícperová s Markétou Kutilovou společně s Královnami chalífátu následně v kategorii Investigation.

Na Czech Press Photo mohou videa, na rozdíl od fotografických příspěvků, soutěžit pouze ve třech kategoriích, a to Feature, Investigation a Aktualita a reportáž.

V sekci Feature získala ocenění Silvie Kleková, která pro Českou televizi zpracovala video Příliš drahá naděje. V reportáži se věnovala pacientům s nevyléčitelnou nemocí, kteří viděli naději a způsob, jak rakovinu vyléčit, v nových biologických lécích, se kterými by měli šanci na prodloužení života. Léky jsou však drahé a pojišťovna jim je nechce zaplatit. „Někteří v této extrémně složité situaci sháněli peníze a drahé léky si platili sami. Ocenění patří jim,“ dodává Kleková.

Manželky teroristů

Stejně tak v kategorii Investigation zaujaly mezinárodní porotu reportérky České televize Lenka Klícperová a Markéta Kutilová s reportáží Královny chalífátu. Svůj výběr porota vysvětlila uznáním, že autorky citlivě poukazují na často opomíjené účastnice válečného konfliktu Islámského státu. Reportáž vyobrazuje manželky džihádistů vzpomínající na život v chalífátu, ženy, které po osvobození města Rakká žijí se svými dětmi v uprchlickém táboře a setkávají se pouze s odporem a nepřátelstvím.

„Jsem rád, že nejvyšší ocenění získaly na Czech Press Photo ve dvou kategoriích hned dvě reportáže Reportérů ČT. Dokazuje to, že Reportéři ČT odvádí tu nejlepší práci a bodují na prestižních soutěžích v České republice,“ uvedl šéfredaktor reportážní publicistiky Marek Wollner.

Pracující uprchlíci

Sekci Aktualita a reportáž potom ovládli Jarmila Štuková a Andrej Štuk, reportéři na volné noze, a jejich příspěvek Tři kamarádi. Tři mladiství uprchlíci, kteří pracují i přes to, že jsou vykreslováni jako ‚parazité čekající s nataženou rukou na příspěvky‘.

Do kategorie video přispělo letos celkem 26 autorů s celkovým počtem 41 videí. Vítězné a další vybrané fotografie a videa bude možné vidět na výstavě až do 30. ledna na Staroměstské radnici nebo některé z nich na oficiálních stránkách soutěže.

Přidat komentář