Fotografií roku je orangutan s umírajícím potomkem, zaujal také Babišův polibek

Vítězem prestižní fotografické soutěže Czech Press Photo 2018 se stal snímek samice orangutana s umírajícím mládětem. Jeho autorem je Lukáš Zeman, který snímek pořídil na Borneu. Obrázek odkazuje na ničení přírody, podle poroty má globální přesah. Po mnoha letech tak nezvítězila fotografie s prvoplánově politickým námětem.

Porota udělila ceny v dalších osmi kategoriích. Vítězná fotografie bodovala také v kategorii Příroda, věda a životní prostředí. „Tento snímek zobrazuje vztah mezi člověkem a přírodou, také naprosto zřetelně ukazuje okamžitý dopad zásahu člověka do přirozeného řádu života. Pokud umře příroda, vymře i lidská rasa. Proto je pro porotu tento snímek nejsilnější ze všech přihlášených,“ shrnul prohlášení poroty její člen Joao Silva, fotograf deníku The New York Times.

„Jsem přesvědčená, že výběr poroty Fotografie roku 2018 mnohé překvapí. Není to typická fotografie, na kterou jsme v Czech Press Photo zvyklí. Ale její sdělení, že příroda umírá a my jsme její součástí, je vysoce aktuální a burcující,“ uvedla ředitelka soutěže Veronika Souralová.

Líbající Babiš

V kategorii Aktualita zvolila porota snímek ze série fotografií Michala Čížka z Francouzské tiskové agentury. Na fotografii je zachycen šéf hnutí ANO Andrej Babiš, který polibkem na čelo vyjadřuje svůj vděk za úspěšnou volební kampaň svému PR manažerovi Marku Prchalovi. Fotograf fotku vytvořil těsně po volbách, a to 21. října 2017. V téže kategorii patří prvenství sadě snímků Tomáše Benedikoviče z Denníku N, který zachytil jeden z posledních předvolebních mítinků Andreje Babiše v Jihlavě.

V kategorii Lifestyle zvítězil se svojí sbírkou nazvanou Móda na dostizích reportér České tiskové kanceláře Roman Vondrouš.

Vítězové obdrželi ceny na Staroměstské radnici v Praze, kde až do konce ledna potrvá výstava všech zúčastněných fotografií a videí. Do soutěže se celkem zapojilo 430 fotografů s šest a půl tisícem fotografií. Do kategorie video se zaregistrovalo 36 autorů s jednačtyřiceti videi.

Přidat komentář