Pořad Moje zprávy nejsou zprávy

Televize Barrandov od konce října začala vysílat zpravodajskou relaci Moje zprávy. Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) tento pořad ale zanalyzovala a podle ní se nejedná o zpravodajství. Upozornila tak televizi na porušení licenčních podmínek a programová specifika televizní stanice.  Porušení se dopustila ve dnech 29. října až 2. listopadu, kdy nevysílala denní zpravodajský přehled. TV Barrandov tak získává 30 dní na nápravu.

„Podle všech prvků nenaplňuje kategorii zpravodajství. Takže jsme udělili upozornění za porušení licenčních podmínek a upozornění za porušení programové skladby,“ řekl předseda RRTV Ivan Krejčí v pořadu Newsroom ČT24.

V oficiálním oznámení RRTV sděluje, že v uvedeném období byl do vysílání jednou denně nasazený pořad, který ale nelze považovat za zpravodajský formát. Primárně totiž neinformuje, nepodává zprávy, faktografické informace o aktuálních událostech, což je zřejmé z obsahu prezentovaných sdělení, jejich subjektivního zpracování, z faktu neoddělování informací od názorů a komentářů, a dále z neaktuálnosti témat, popírající princip denního zpravodajského přehledu, který je výslovně uveden v licenčních podmínkách.

Už v září měla televizní stanice Barrandov problémy s vysílací radou. Rada žádala o vysvětlení, proč se ve středu 22. srpna nevysílal zpravodajský pořad. Upozorňovala provozovatele televize na to, že se jedná o porušení vysílací licence.

Přidat komentář