22. listopad – Úmrtí Jaromíra Hořce

Přesně před devíti lety zemřel jeden ze zakladatelů Mladé fronty, novinář a publicista, Jaromír Hořec.

Původním jménem byl Halbhuber, narodil se v Podkarpatské Rusi, v Chustu. Už na základní škole psal do školních novin, a v pouhých deseti letech založil se svým bratrem noviny Podkarpatské hlasy. Od svých sedmnácti let pracoval pro studentské noviny Šíp, které jsou pro něj alma mater, a které ho dosti ovlivnily a formovaly.

Během druhé světové války byl tzv. volným novinářem. Dopisoval do různých periodik, hlavně do Národní politiky, a dále okrajově do Lidových novin a Národní práce. Články psal do kulturních a sportovních rubrik. Roku 1945 si plnil svůj sen a vytvořil svoje vlastní periodikum. První číslo Mladé fronty vyšlo 9.května 1945. Pod vydavatelstvím Mladá fronta byly i jiné tituly, které dávaly šanci mladým novinářům a literátům. Byla to například literárně-kritická revue Generace a časopisy My 45, Středoškolák a Junák.

Jaromír Hořec se stal šéfredaktorem již ve svých 23 letech. V tak mladém věku ještě neměl vystudovanou univerzitu, tu absolvoval až v letech 1953-1955. Údajně si jeho maminka moc přála, aby měl vysokoškolský titul, a tak po válce její přání Hořec splnil. Na akademickou půdu se poté vrátil v roce 1965. Mezitím už pracoval v Hlasu revoluce, ale kvůli nabídce práce odborného asistenta na Karlově univerzitě odešel.

Z univerzity odešel po 4 letech, v roce 1969. Z nátlaku tehdejší doby se mu zhoršoval zdravotní stav, začal trpět depresí a cukrovkou. V padesáti letech odešel do důchodu. Kvůli jeho zdravotnímu stavu byl často v nemocnici na různých vyšetřeních. Poznal zde Jiřinu Šiklovou, která tam působila jako uklízečka, sociální pracovnice a zdravotní asistentka. Na základě vzájemné dohody začal Hořec znovu psát a ona se starala o distribuci jeho textů.

V roce 1977 podepsal Chartu 77 a o dva roky později založil samizdatovou edici Česká expedice. Jeho život se vyvíjel dál, byl ve vazbě za podvracení republiky a za šíření ineditní literatury a od roku 1989 členem Masarykova demokratického hnutí.

Kromě své novinářské kariéry byl také básníkem a spisovatelem. Po jeho smrti se v médiích objevila spousta článků, které ho vykreslovaly hlavně jako básníka, dále jako novináře a spoluzakladatele Mladé fronty.

Přidat komentář