V Čechách startuje kanál zahraničních investigativních reportáží

Voxpot je ambiciózní projekt Vojtěcha Boháče a Anety Václavíkové. Nový kanál nabízí audiovizuální reportáže ze zahraničí s vazbami na Česko. Distributorem obsahu je web A2larm. Voxpot míří i na mezinárodní mediální trh, kde jedná o odběru reportáží zejména se CNN nebo Deutche Welle. O rozjezd mimo finanční pujčky kanál usiluje v crowdfundingové kampani.

Bývalý redaktor Práva a Reportéru Vojtěch Boháč předkládá vizi kanálu, jako analyticko-investigativní. Kanál je zaměřen na Východní Evropu, časem hodlá pokrýt i tu Západní. Externí distributor obsahu byla výchozí volba. ,,Naší ambicí je vydávat do roka jednu reportáž týdně. S touto periodicitou nemá z našeho pohledu smysl vést vlastní redakční web. Proto je náš web především prezentační a pro distribuci obsahu jsme vstoupili do partnerství s A2larmem,“ uvedl Boháč pro Mediář. Web A2larm je online komentářový deník nezávislého čtrnáctideníku A2. Sám se prezentuje jako kritická protiváha ,,médiím ovládaným oligarchy‘‘.

Právě nezávislost byla jedním z klíčových důvodů volby tohoto webu, jako záruka, že obsah nebude podléhat zájmům třetí osoby. Témata pohlcování mediálního trhu internetovými giganty, masivního skupování médií politiky a nedostatečných zdrojů mediálních domů na obzvlášť nákladné zahraniční reportáže se silně prolínají do příběhu Voxpotu.

Finance jsou klíčovým faktorem ke kvalitním reportážím, proto skupina usiluje mimo drobné dárce o sponzory nebo významné partnery, ovšem vždy podmíněné nezaujatostí. Budoucí partnery také kanál hledá ve velkých zahraničních mediálních společnostech. ,,Prozatím jednáme s německou Deutsche Welle, CNN nebo ruským kanálem Dožď,“ řekl pro Mediář šéfredaktor Vojtěch Boháč.

Vytrvalost skupiny i přes nedostatek prostředků je značně daná neklidem nad současným mezinárodním děním. ,,Je to hrozný pocit, když má člověk otevřené oči a vidí, že na domácích tématech záleží čím dál méně a zároveň s tím se propadá i zájem médií o zahraničí. Dění v České republice je do velké míry výsledkem trendů na mezinárodní scéně. Snaha pochopit události v desetimilionové zemi bez znalosti zahraničního kontextu je marná,‘‘ zveřejnil web A2larm Boháčovo stanovisko.

Voxpot lze podpořit zde.

Přidat komentář