Kritik veřejnoprávních médií Petr Žantovský usedne v radě ČTK

Do rady České tiskové kanceláře (ČTK) nově usedne novinář a publicista, dlouhodobý kritik veřejnoprávních médií a koncesionářských poplatků Petr Žantovský. Na post ho jmenovalo hnutí ANO. Další dvě místa v radě zatím zůstala volná.

V tajné volbě získal Žantovský 86 hlasů. Do druhého kola postoupili Pavel Foltán, rovněž nominovaný hnutím ANO, Jana Gáborová, Michal Pehr a Jiří Táborský.

Bývalý člen Rady pro rozhlasové a televizní vysílání Foltán obdržel 74 hlasů, za ním se umístila mluvčí prostějovské radnice Gáborová, a to jen o jeden hlas. Byla nominovaná hnutím SPD. Pehr, kandidát KDU – ČSL a Táborský nominovaný za piráty, obdrželi po 39 hlasech.

Žantovský na post člena dozorčí rady ČTK nekandidoval poprvé. Navržený byl již loni, ale neuspěl. S loňským rokem se ale pojí jiný jeho úspěch. Získal vyznamenání od prezidenta Miloše Zemana, kterého se zastává ve svých článcích publikovaných na Parlamentních listech. Druhým člověkem, na kterého pěje chválu, je samozřejmě Andrej Babiš.

Po zvolení Žantovského je v radě obsazených pět míst ze sedmi. Nově ji řídí Miroslav Augustin, který byl také zvolený za ANO.

O zvolení Žantovského média informovala již před týdnem. Zatímco Echo24, typický antibabišovský plátek zvolilo nadpis „ANO prosadilo do rady ČTK Petra Žantovského“, na druhé straně mediálního spektra, a to již na zmiňovaných Parlamentních listech zvolili jinou rétoriku: „Petr Žantovský zvolen do Rady ČTK a z Bakalova plátku okamžitě vyletěla jedovatá slina.“

Přidat komentář