Proč je FattyPillow tak populární?

FattyPillow, vlastním jménem Karel Sivák, se na české internetové scéně objevil na konci roku 2014. Předně působí jako bavič a streamer, na kanálech Twitch a YouTube zveřejňuje svá živá vysílání na aktuální témata nebo své nové zážitky. Dříve se pod pseudonymem Tlustej Kárl věnoval i hudební tvorbě, s níž však nezaznamenal žádný výraznější úspěch. Fanoušky si získává především díky svému osobitému humoru, ve kterém nešetří vulgaritami, a schopností ztrapňovat před kamerou sám sebe zejména kvůli svému vzhledu.

Z hlediska obsahu jeho videí se ovšem nabízí zásadní otázka – proč je Karlův humor, který rozhodně není vhodný pro malé děti, tak populární? A proč se lidé, kteří jeho kanál sledují, rozplývají nad tím, jak před kamerou ochutnává ty nejšílenější kombinace potravin? Je dost pravděpodobné, že poté, co kameru vypne, to musí jít vyzvracet, protože některé jeho kombinace člověk s normálním zažívacím systémem prostě vydržet nemůže. Přesto mu to přináší další a další odběratele, kteří poté musí danou kombinaci také vyzkoušet, protože „to je to, co právě letí„. Záchodové trubky potom asi ani nestíhají ten nával žaludečních šťáv a bůhví čeho ještě ani odčerpávat. A na pondělní ráno, kdy místo posledních horečných příprav do školy či do práce sledujete videa, není nic lepšího než ucpaný záchod.

Podobně jako média začal i YouTube a jeho populární autoři ovlivňovat, o čem se ve společnosti mluví. Mediální agenda setting je sice v případě FattyPillowa omezený na komunitu jeho sledovatelů, ale princip je v zásadě ten stejný. V loňském roce otřásla jeho kanálem šokující zpráva. Po dvou letech vztahu se rozešel se svou přítelkyní, rovněž youtuberkou Sárou Holanovou. Pochopitelně to musel dát vědět svým fanouškům, a tak vzniklo šokující video, které se okamžitě stalo hitem na takzvané viral scéně českého YouTubu. Jeho kolegové začali okamžitě natáčet takzvaná reakční videa – v praxi to vypadá tak, že natáčí sami sebe, jak sledují původní video a zachycují u toho své reakce. Že jsou velice často přehrávané, ani nemusím dodávat. A tak se spustil fenomén, který trval minimálně měsíc. Všechna videa českých YouTuberů měla podobné názvy: „Reakce na to, jak se Fatty rozešel se Sárou.“ „Reakce na to, jak Fatty brečí, že se rozešel se Sárou.“ „Reakce na to, jak Sára nebrečí, že se rozešla s Fattym“, a tak dále. Člověku, který tato videa nesleduje, to muselo slušně lézt na nervy.

FattyPillow je tedy možná hitem českého YouTubu a slušně na tom vydělává, ale jeho sláva je více než pochybná. Nechci shazovat jeho inteligenci, věřím, že mimo kameru je to rozumný člověk. Ale zakládat si jméno a značku na tom, že před kamerou nadává jako dlaždič a zkouší, co jeho žaludek vydrží, přestože jeho sledovateli jsou hlavně mladí diváci, mi přijde poněkud trapné. Chápu, že mediální svět se od skutečného v lecčems liší, avšak i tento svět „na druhé straně zrcadla“ by si měl zachovávat určitou úroveň. Tím spíše, že díky němu vás znají lidé, se kterými byste se mimo internet nikdy nesetkali, a podle vašeho vystupování si o vás udělají obrázek. A vystupování FattyPillowa mi jako normální nepřijde ani v nejmenším. Celá ta nafouknutá mediální bublina, kterou kolem sebe vybudoval, mi přijde spíše trapná než zábavná.

KOMENTÁŘE

Přidat komentář