10. května 1970 – hlásí se 2. program Československé televize

Minulý rok uplynulo přesně 50 let ode dne, kdy vznikl druhý program Československé televize (ČST). V dnešní době jsme na ČT2 zvyklí sledovat vše od politiky, přes kulturu až po sport a přírodu, ale především dokumentární tvorbu. Úspěch však stanice neslavila okamžitě a musela si ho patřičně zasloužit.

Diváci Československé televize se spuštění druhého programu dočkali 10. května roku 1970. Pro tento krok se televize rozhodla v rámci oslav 25. výročí osvobození Československa. První den se ale na kanále neobjevilo nic zajímavého. Program zahájily Branky body vteřiny, které běžely na obou kanálech současně, a následoval projev generálního ředitele ČST Jana Zelenky. Jako další mohli diváci shlédnout první díl pořadu Čtvrt století v písni a tanci a dále televizní inscenaci Byly noci májové.

Nová stanice měla zpočátku rozšiřovat nabídku zábavy i zpravodajství, hlavně pak toho sportovního. Nabízela divákům žánrově náročnější filmy, různé zábavné pořady nebo divadelní inscenace. Během 90. let se ale kanál postupně přeorientoval na kulturu a již tehdy zde začaly převažovat dokumenty, které mají na dvojce své pevné místo dodnes.

Vysílání bylo nejprve přístupné pouze 6 hodin týdně, ale za to obsahovalo i nepravidelné barevné pořady. Ve sledovanosti dvojce neustále konkuroval první program, který pokrýval zhruba 86% území státu, kdežto dvojka pouze 3,1%. Dvojka navíc vysílala na jiných frekvencích než jednička, takže si lidé často museli pořizovat nové televize či konvertory. To však stanici na sledovanosti neubralo a ona tak přilákala k obrazovkám miliony nových diváků.

Přidat komentář