5. prosince 1903 – den narození Arnolda Gingriche

Zatímco časopisy pro ženy svou tradici zahájily už v 18. století, ty mužské se začaly objevovat až ve století dvacátém. Jedním z nich je dnes už nadnárodní pánský měsíčník Esquire, jehož zakladatelem byl ve 30. letech 20. století Arnold Gingrich. V čele oblíbeného titulu pak Gingrich stál po většinu času až do své smrti.

Arnold Gingrich se narodil v Michiganu ve městě Grand Rapids. Vystudoval Michigenskou univerzitu, kde odpromoval jako člen prestižní společnosti Phi Beta Kappa. V roce 1931 působil jako první editor časopisu Apparel Arts, který je dnes známý jako Gentlemen’s Quarterly (CQ). Už samotný název napovídá, že CQ je mužským časopisem zabývajícím se především módou a kulturou. Titul se stal tak populárním, že Gingrich si začali pohrávat s myšlenkou, že by si založil vlastní časopis zaměřený právě na mužskou část populace.

Tak se taky stalo a v roce 1933 Gingrich za pomoci Davida Smarta a Henryho Jacksona založil Esquire – lifestylového průvodce pro moderní muže. Esquire se může chlubit četnými literárními příspěvky od známých spisovatelů. Pro Gingriche se stalo příznačným, že spisovatele doslova „uháněl“, aby svými literárními kousky přispěli do jeho časopisu. Hned pro první vydání Esquire, které vyšlo v říjnu 1933, se Gingrichovi podařilo přesvědčit Ernesta Hemingwaye. Jeho jménem následně lákal ostatní zvučná jména z literárního pole. Od té doby se v časopisu objevily texty například od Francise Scotta Fitzgeralda, Johna Steinbecka, Johna O’Hara a mnoha dalších.

Měsíčník Esquire je sice nejznámějším Gingrichovým počinem, ale ne jediným. V roce 1938 začal vydávat politický magazín Ken. V časopise se pravidelně objevovaly texty od Hemingwaye, ve kterých informoval o vývoji španělské občanské války. Poslední číslo magazínu Ken vyšlo v roce 1939, krátce před začátkem druhé světové války.

Arnold Gingrich zemřel ve věku 72 let na rakovinu ve svém domě v Ridgewood. Esquire se však vydává dodnes a je oblíbeným časopisem pro muže po celém světě. Magazín zůstal věrný svému původnímu zaměření a tak i dnes v něm čtenáři naleznou texty z oblasti módy a stylu, ale i ze světa sportu či technologií.

Přidat komentář