Co média v týdnu 49/2020 dala

Rozvolňování vládních opatření, lidské koronavirové příběhy a Vánoce. To jsou hlavní témata dnešních dní. Nenajdete periodikum, které by se aspoň jedním článkem nezmínilo o koronaviru. Je to dobře, nebo už to všem leze na mozek? Snad bude klid aspoň o Vánocích.

Covid, covid, pořád covid.

Štamgasti mají žízeň, hostinští porušují opatření. Stačí si pořídit pípu do garáže, nebo bydlet na horách a zákazy se na vás údajně nevztahují. Třetí vlna prý nepřijde, nebo aspoň nedojde k opětovnému zavírání všeho možného. Zní to možná hezky, ale uvědomme si, že takhle se kdysi mluvilo i o vlně druhé. Nebo to tentokrát vážně bude jinak?

Exprezident Václav Klaus týdeníku Reflex řekl, jak on sám současnou krizi vnímá. Co všechno bylo špatně a jaký má lockdown vliv na společnost. Vtipkoval mimo jiné o tom, že už je podle statistik dávno mrtvý, ale covidu se ani tak nebojí. 

Sdílejte, než to smažou!

Konspirační teorie hýbou světem od počátku lidstva, v době koronavirové obzvlášť. Píší se petice a pořádají demonstrace. Pokud se to k vám ještě nedoneslo, můžete si v Respektu přečíst o tom, jak se internetem šíří zprávy o tom, že je koronavirus uměle vytvořen, nebo že nám chce vláda očkováním vpravit do těla čipy a přeprogramovat nás. Jak to tak vypadá, za chvíli tu budou místo lidí žít roboti.

Respekt dále nabízí pohled na to, jak vražda francouzského učitele Patyho změnila atmosféru ve škole, kde učil, nebo jak ministryně financí Alena Schillerová vidí snižování daní či státní rozpočet na příští rok.

Dálnice a zase ten covid.

Blesk radí, jak si koupit dálniční známku přes nový, avšak vypnutý web. Pan ministr měl totiž strach z přetížení systému. Kromě toho se také dozvíme, jaké pokuty nám bez zakoupené známky hrozí a kdo ji mít naopak nemusí.


Bohužel ani v Blesku nesmí chybět zmínka o koronaviru. Dozvíme se počty nakažených nebo volných lůžek, ale hlavně si přečteme dojemný příběh mladé učitelky ze Singapuru, která se koronavirem nakazila ve 3. měsíci těhotenství. Dítě naštěstí přežilo a dokonce si s sebou na svět vzalo matčiny protilátky. Z koronaviru se vyléčil také Antonín Panenka, který se ale neobešel bez kyslíkové podpory.

Na odlehčenou – ženy vs auta, dobročinnost a příprava na zimu.

Téma týdne – ženy za volantem. Ve Vlastě zjistíme, které ženy si na začátku 20. století troufly jako první za volant, že Eliška Junková s automobilem dokonce závodila, nebo jak o řidičkách psaly tehdejší časopisy.
A jestli ještě nemáte načteného dost o důležitosti pomoci a soucitu během pandemie, nabídne vám Vlasta rozhovor s herečkou Sarah Haváčovou, která jela na vlastní pěst dobrovolničit k osiřelým dětem do Tanzánie. Pokud vám tento motivující příběh sníží sebevědomí, protože jste nikdy nic takového neodkázala, dočtete se o pár stránek dál, jak si ho za pomoci pěti jednoduchých kroků zase zvednout.

Přidat komentář