Přehled týdne: I v českých médiích hrají škatulata hejbejte se

Nevíme, jestli média odpočívají nebo nastalo jen pověstné ticho před bouří, ale dnešní přehled se nese hlavně na vlnách změn, výměn, příchodů a odchodů. Dětská hra škatulata hejbejte se jako vyšitá! Změny přicházejí i v používání českého jazyka, který se snaží držet krok s příliš složitou dobou. Ale nebojte, vy, kteří nemáte rádi změny, se dočkáte dvou klasik. Petr Dvořák kandiduje na post generálního ředitele České televize a Rusko zavřelo amerického novináře.

V médiích nenechali kámen na kameni

 V Aktuálně.cz prvního dubna uvítají nového šéfredaktora Pavla Švece, který byl zástupcem šéfredaktora a šéfdramaturgem pořadu Spotlight. Na začátku dubna web slaví, na jeho konci se rozloučí s jedním ze svých komentátorů. K poslednímu dubnu po čtyřech letech ohlásil svůj odchod David Klimeš. Tím zároveň opouští vydavatelství Economia, ve kterém působil devět let. Za svou kariéru vyzkoušel i práci v Hospodářských novinách a byl také analytikem časopisu Ekonom. Je držitelem Ceny Ferdinanda Peroutky za rok 2018, ve kterém získal i Novinářskou cenu v kategorii komentář.

Přejdeme k veřejnoprávním médiím, protože i v těch škatulata hejbejte se novináři hráli. Pořady Události a Události, komentáře získají nové posily. Danielu Písařovicovou nahradí Barbora Kroužková, ke které se přidají kolegové Daniel Tkáč a Daniel Stach.

A jak bys to napsalx ty?

Doba jde rychle kupředu a média si dnes pokládají otázky, které by si před lety nikdo nedokázal ani pomyslet. Od rozebírání témat, které byla dříve tabu, se dostáváme až ke změně jazyka. Při vzniku češtiny asi nepočítali s tím, že jednou nebinární osoby veřejně vystoupí z davu. Refresher problematiku v češtině vyřešil přidáním písmena x, aby si u sloves čtenář osobu mohl sám vybrat, jinde využívají například hvězdičky. Twitter se, překvapivě, rozdělil na dva názorové tábory. Jedni si stěžují na prznění našeho krásného mateřského jazyka, druzí oceňují pokrok a respekt k nebinárním osobám. My se přikláníme k druhé skupině. X přece ještě nikomu neublížilo… Na rozdíl od Z.

Západ kouká přes východní plot

Ruská federální služba bezpečnosti (FSB) zadržela v Jekatěrinburgu reportéra Evana Gershkoviche z amerického The Wall Street Journal. Obvinila ho ze špionáže a stěžuje si, že to není poprvé, kdy zahraniční reportéři své novinářské vízum využívají ke sledování. Americký list usiluje o propuštění a špionáž samozřejmě striktně popírá. Putinova paranoia se přesunula do celé země, ale nedivíme se. Asi Rusku někdo prozradil, že se nám vedení rozhodlo do rozvrhů přidat kurzy špionáže.

Jedna, dvě, Dvořák jde

Petr Dvořák oznámil, že plánuje kandidovat a pokusí se obhájit svůj post generálního ředitele České televize. K této významné volbě by mělo dojít v pátek 7. dubna. Tak vybrat ředitele ČT asi v klidu nepůjde, ale hlavně by nás zajímalo, jak budou reagovat určití politici. Ti totiž zapáleně tvrdí, že Dvořák se pěti koalici hodí do krámu, a proto ho budou chtít ve funkci co nejdéle udržet. Možná se dočkáme dalšího Babišova projevu ve jménu boje proti české mediokracii. Jen do toho! Náš tým má vyprahlá hrdla a žízní po šťavnatých komentářích.

Přidat komentář