Stephen King – Nekrology

Psaní nekrologů, je samo o sobě prazvláštní práce, rozhodně ne jednoduchá, pozitivní nebo dobrá na nervy a co teprve, když se k tomu přidá vytahovaní špíny na mrtvého a posměšné narážky. To už chce velkou dávku kuráže. Mike Anderson zjistil, že právě na tohle má obrovský talent. Fanoušci, úspěch a dokonce i vlastní sloupek na sebe nenechal dlouho čekat. Vše se ale pokazí ve chvíli, kdy s legrace napíše nekrolog na živou osobu.

Mike Anderson je celkem obyčejný absolvent žurnalistiky, který se neúspěšně snaží najít práci. To se změní, když si Mike jednoho dne přečte na internetu o smrti herce Jacka Briggse. Krátká zpráva ho inspiruje a on napíše svůj úplně první nekrolog. Bulvární, ohavný a neuctivý, který ještě téhož dne pošle do redakce Neonového cirkusu. Téměř okamžitě dostává nabídku i svoji rubriku O mrtvých jen špatně.

Ta se brzy se stala nejnavštěvovanější rubrikou a Mike si usmyslel, že by si zasloužil lepší výplatu. Šéfredaktorka Jeroma Whitfieldová má na situaci opačný názor a dá to Mikovi ne zrovna citlivě najevo. Mike je naštvaný a uražený. Nekrolog Jeromy z něj vyklouzne během pár minut. Překvapení a zděšení přijde ještě toho dne, když se Mike dozví o smrti svojí šéfky, která čistou náhodou zemřela stejně jako to popisoval v nekrologu.

Tato událost Mikovi nedá spát a rozhodne se dokázat si, že náhody existují. Napíše proto další nekrolog tentokrát pro Petera Stefana, vraha a násilníka, který udusil svoji přítelkyni. O čí smrti se další den dočte na hlavní stránce je nejspíš jasné. Mike se rozhodne, že už nikdy žádný nekrolog nenapíše, ale udělá chybu a svěří se svojí kolegyni Kate, do které je dlouho tajně zamilovaný. Ta na něj má ale neobvyklou prosbu.

Povídka čtenáři zdařile představí prostřední bulvárního magazínu a seznámí s rozličnými osudy členů redakce. Hlavně ale ukáže pozoruhodnou proměnu hlavního hrdiny, z které až naskakuje husí kůže. Z nezajímavého, hodného muže bez sebevědomí, se stává rozpolcená osobnost, která získává neskutečné možnosti, které jsou téměř nekonečné. V určitých chvílích může být čtenář až pohoršen, povídka totiž rozhodně vybízí k zamyšlení se nad morálkou, úctou a v jistých chvílích přijde i myšlenka jestli někdy nemůže menší zlo posloužit vyššímu dobru ?

Povídka Nekrology je součástí sbírky Bazar zlých snů od Stephena Kinga, která vyšla v roce 2015.

Přidat komentář