Trumpova dezinformační válka s médii

Letošní americké volby byly rekordní hned v několika aspektech. Byly to volby s největší účastí za posledních sto let, ale také v nich zaznělo rekordní množství dezinformací. Především tedy od současné hlavy státu Donalda Trumpa. Ten světu už mnohokrát dokázal, že mu nedělá problém do éteru vypustit nepodložené informace, nicméně teď už dle mnohých překročil onu pomyslnou hranici a média musela zakročit.

Předpovědi analytiků se naplnily. Na výsledky letošních amerických voleb se čekalo nezvykle dlouho a toto nekonečné čekání se stalo úrodnou půdou pro spousty konspiračních teorií a dezinformací. Ono čekání má svůj primární důvod, jako mnoho nezvyklostí poslední doby, v současné pandemii koronaviru. Mnoho Američanů se totiž letos rozhodlo volit korespondenčně, aby neriskovali nakažení koronavirem. A byli to především voliči demokratického kandidáta Joe Bidena, kteří se rozhodli odeslat svůj hlas poštou. Došlo tak k situaci, kdy při sčítání hlasů ze začátku vedl Trump, protože nejprve se sčítaly hlasy odevzdané ve volebních místnostech, jenže během několika hodin se do vedení dostal Biden a ve vedení zůstal až do samotného konce, kdy se stal vítězem.

Americké televize Trumpa odstřihly

Po sečtení prvních milionů hlasů se zdálo, že Trump má dobře nakročeno k vítězství. To se ale začalo brzy měnit ve prospěch Bidena. Chvíli poté, co se vítězství přiblížilo demokratům, vystoupil prezident USA s mimořádným projevem, který živě vysílala většina amerických televizních kanálů. „Jedná se o podvod na americkou veřejnost. Připravovali jsme se na vítězství v těchto volbách. Upřímně řečeno, tyto volby jsme vyhráli. Půjdeme tedy k Nejvyššímu soudu Spojených států. Chceme, aby veškeré hlasování skončilo“ řekl Trump ve svém projevu. Hned několik amerických televizí ho ale tak dlouho mluvit nenechalo. Jeho projev ukončili ve chvíli, kdy se prohlásil za vítěze. V této chvíli totiž o vítězi ještě zdaleka nebylo jasno a televize přerušením bojovaly proti dezinformacím.

Totožná situace se ale opakovala ještě jednou. V dalším živém přenosu Trump opět zpochybnil výsledky voleb s tím, že pokud by se započítaly legální hlasy, snadno by vyhrál, ale pokud by se započítaly i nelegální hlasy, mohli by se demokraté pokusit volby ukrást. Před koncem ho ale několik televizí přerušilo s odůvodněním, že pro svá tvrzení nemá žádné důkazy a že se dopouští šíření konspiračních teorií. K projevům prezidenta padaly i ostré komentáře, jako třeba ten od politického komentátora Andersona Coopera ze CNN. „Tohle je prezident Spojených států. Tohle je nejmocnější člověk na světě. A my ho vidíme jako obézní želvu, která se obrácená na krunýř mrská ve slunci,“ nechal se slyšet.

Televize MSNBC přerušila projev Donalda Trumpa poté, co se prezident prohlásil za vítěze voleb a zpochybnil jejich legitimitu.

Reakce na samotné přerušení Trumpových projevů na sebe nenechaly dlouho čekat. Někteří komentátoři to označují jako cenzuru, jiní jako ochranu před dezinformacemi. Televize se hájí tím, že falešná tvrzení podobného rázu podkopávají demokracii. Další reálnou hrozbou také bylo, že by se radikální jádro Trumpových voličů mohlo pokusit o násilné přerušení sčítání, které dále probíhalo ve většině USA.

Twitter a Facebook sklízí chválu

Lži a dezinformace se šířily po tisících hlavně na sociálních sítích. V roce 2016 to byly právě různé dezinformační zprávy ze sociálních sítí, které pomohly Trumpovi k vítězství. Facebook a Twitter se z této zkušenosti poučili a s pomocí technologického vývoje byli schopní implementovat systémy, které dokázaly poplašné zprávy rozpoznat a následně je smazat či označit jako neověřenou informaci.

Trumpův tweet s varovným štítkem označujícím přítomnost dezinformace.

Donald Trump dlouhodobě komunikuje se svými voliči prostřednictvím Twitteru, kde ho sleduje necelých 90 milionů lidí. A byl to právě Twitter, který v letošních volbách sklidil nejvíce chvály za svůj boj proti dezinformacím. Téměř polovinu prezidentových příspěvků z poslední doby Twitter označil varovným štítkem upozorňujícím na možnou dezinformaci. Zároveň také zamezil sdílení těchto příspěvků. Po rozkliknutí varovného štítku se uživateli zobrazí ověřené informace a kontext k dané zprávě. Například u Trumpova tweetu „I WON THIS ELECTION, BY A LOT!“ se po rozkliknutí štítku zobrazí zpráva, že Joe Biden je podle posledních projekcí vítězem voleb a stane se 46. prezidentem USA.

Facebook k problému přistupoval ještě přísněji a sporné příspěvky s nepodloženými informacemi rovnou mazal. Smazal i několik skupin a profilů, ve kterých se dezinformace rychle šířily.

Trumpovy hlasy v koši a jejich pálení, nebo volení i po skončení voleb

Tak zněly některé z mnoha dezinformací, které se internetem, ale i jinými médii, šířily. Všechny samozřejmě v rychlosti vyvrácené. Problém ale byl, že sám prezident byl pomyslným „hnacím motorem“ těchto falešných zpráv. Například korespondenční volbu dlouhodobě kritizuje a říká, že hlasovací lístky, které dorazí po dni voleb, by neměly být započítány. Jsou podle něj nelegální. Po tzv. „deadlinu“ ale mohou hlasovací lístky přicházet ve většině amerických států a je to plně legální. Každý stát má stanovenou dobu, do které lístky musí dorazit, aby byly započítány – na Aljašce je to dokonce 10 dní po volebním dnu. Jedinou podmínkou je, aby obálka s hlasem byla odeslána nejpozději v den voleb.

Přidat komentář