Duel Jaromíra Soukupa je parodií na nezávislé rozhovory

V předvolebním i povolebním období ovládly televizní program rozhovory s předními politiky. Jinak tomu není ani na TV Barrandov, kde hosté diskutují v Duelu Jaromíra Soukupa. Stačí zhlédnout pár dílů pořadu, abyste se přesvědčili, že sám majitel televize naplňuje dokonale jejich heslo: baví nás bavit.

Jaromír Soukup vzal od letošního roku do svých rukou moderování pořadů na své televizi. V popisku Duelu uvádí, že informace předávané lidem jsou běžně pod vlivem médií a jejich vlastníků, a proto chce poskytnout diskuze s politiky, o kterých si diváci udělají vlastní názor. Je mi to líto, pane Soukupe, ale myslím, že jste se spletl.

Zcela objektivní? V žádném případě.

Den po volbách byl hostem Duelu lídr vítězné strany Andrej Babiš, proti kterému nestál nikdo. Navíc mu skvěle nahrával a pomáhal Jaromír Soukup. V úvodu několik minut Babiše litoval, označil ho za boxera, který je připravený schytat rány, a prohlásil, že je jako z jiné galaxie. „Znám ho už dost let, nikdy jsem ho neviděl třeba opilého nebo bez poznámkového bloku,“ řekl v úvodu zcela nezávisle moderátor Soukup.

Příchozímu politikovi tleskalo celé studio plné diváků a přivítal ho také Darth Vader, který upřímně nevím, co tam dělal. Babiš se Soukupem začali rozhovor velmi uvolněně, postěžovali si, jak je práce v předvolebním období náročná a unavuje. Žádný nátlak v podobě drtivých otázek se nekonal. Naopak si skvěle rozuměli a pomlouvali nejen ostatní politiky, ale i Českou televizi a hlavně práci moderátora Václava Moravce, kterého dříve Soukup ve svém pořadu označil společně s redakcí Seznam Zpráv za komiky.

K smíchu je především sám Soukup

Podle obrázků koťátek, surikat a podobných s pořadem nesouvisejících věcí, kterými své výstupy moderátor Soukup doplňuje, se zdá, že se na vysílání připravuje pečlivě. Jeho slovní projev, který zní jako pomalá střelba z pušky, tomu ale neodpovídá. Mnohdy z jeho vět těžko pochopíte, co vlastně chtěl říct. Jeden příklad za všechny. „Žijete jenom politikou, jenom tou kampaní, nebo aspoň trochu rodina nebo něco jiného. Jste roboti na politiku nebo děláte trošku, něco aspoň trošku něco soukromého, něco co není práce nebo jenom pracujete?“ zeptal se hostů Tomia Okamury a Jaroslava Faltýnka na jednoduchou věc složitou otázkou, která zabrala čtrnáct vteřin.

Součástí Duelu jsou také příznivci politických stran, kteří přihlížejí diskuzi za skleněnými dveřmi televizního studia. Vlajky, placky a plakáty s povzbudivými hesly jsou jejich nezbytnou výbavou. Souhlas či nesouhlas s výroky politiků dávají hlasitě najevo. Občas se dostanou ke slovu, když se jich sám moderátor zeptá na záludné otázky typu, zda jsou spokojení se svým platem. Češi přece nejsou nikdy spokojení. Na závěr každý příznivec podle sebe určí, kdo byl v debatě lepším řečníkem. Samozřejmě je pro všechny velkým překvapením, že každý označí toho politika, kterého přišel podpořit.

Obsah zřejmě podle výroku Soukupa odpovídá požadavkům diváků a nehodlá se tedy nikomu podřizovat a obsah měnit. „Tahle televize je moje a já tady budu vysílat to, co vás diváky baví, a když vás budou bavit kočičky, tak budeme vysílat koťátka.“ Na jeho výrok pohotově zareagoval přítomný divák za skleněnými dveřmi: „Tak je to správně.“

 

Přidat komentář