Vlastimil Vlášek odpovídá: Jak se sportovní komentátor připravuje na zápasy?

Už od roku 2002 působí Vlastimil Vlášek v České televizi (ČT), kde komentuje hlavně fotbalové zápasy nebo jejich sestřihy. K práci v ČT se dostal díky stáži už během studií na Karlově Univerzitě. Následný vznik ČT Sport mu pomohl v kariérním postupu.

Co všechno obnáší práce komentátora?

Především informovat a zabavit diváka. Všechno co k tomu vede, vlastně většinu lidí u obrazovek nezajímá.  Když si pustí televizi, chtějí mít obvyklý servis. I když každý očekává trochu něco jiného, základ je samozřejmě znát všechny aktéry zápasu, zajímavosti okolo, dobře číst hru, sem tam říci svůj názor a hlavně diváka nerušit u sledování.

Jak vypadá příprava na zápas?

Dneska většinu informací, ať už textových či obrazových, čerpají komentátoři a redaktoři z internetu. Důležité jsou ale i informace od trenérů, hráčů nebo dalších činovníků klubů, které daný zápas hrají. Když je člověk na místě, zjistí vše na přímo, což je vždy lepší, než když někomu telefonuje.

Kolik tedy zabere předzápasová příprava času?

Těžko se to počítá, ale minimálně půl dne by se člověk měl zápasu věnovat. U nových týmů je to delší doba, záleží na okolnostech. Pokud mám na přípravu více času, můžu se „pomazlit“ s různými drobnostmi jakými jsou statistiky, informace o stadionu nebo nějaké kuriozity. Mít více času je lepší, ale divák nesmí být informacemi zahlcen, na to musí také komentátor myslet. Není to jeho show. Pokud mám času méně, musím si vystačit s tím co stihnu a co mám nakoukané z dlouhodobé přípravy.

Jak důležitý je pro vás během zápasů spolukomentátor?

Je fajn mít k ruce někoho, kdo si zažil podobná utkání na vlastní kůži. Kdo jiný by měl hru glosovat. Už jsem si zvykl na tento model, a když někdy komentuji sám ze zahraničí, je to trochu nezvyk. Spolukomentátor nabízí svůj pohled na věc a přijde mi, že dialog je zábavnější i pro diváky.

KOMENTÁŘE

  • Mira Valašek

    Hezký večer už jste jak váš kolega Čapek kecate kecate a gól vás vyruší viz finále super poháru když Real vyrovnal

Přidat komentář