#Advent13: Mediální rok na pozadí Betléma

Pustou mediální krajinu nazarethskou osvěcoval jen billboard hlásající, že pravdu se člověk jen v The Bethlehem Times dočte. Díky tomu by případný pozorovatel mohl zahlédnout tři krále známé pod zkratkami K+M+B putující za novým spasitelem médií. Křetínského ze země Czech News (CNC), Motejlka ze Skočdopole a Babiše z království Mafra. Dlouhou cestu si krátili povídáním o svých zemích.

Nejprve se do povídání pustil král Babiš.

„V mé zemi se toho za poslední rok mnoho událo,“ povídá a urovnává si přitom svůj háv zahraničního střihu. „Začalo to slibně, měl jsem velké cíle… Hned v lednu začaly mé plány na vydávání bulvárního královského webu i v sousedním slovenském království. V dubnu mě čekala válka s CNC a VLM o dominantní pozici na pražském trhu s informacemi…“

„Moc dobře si na to vzpomínám,“ vmísil se do vyprávění král Křetínský, tichým, ale pevným hlasem.

„Ano, takže válka o Prahu,“ pokračoval neochvějně dál Babiš. „Spustil jsem letákovou kampaň a dařilo se zejména mému Metro oddílu, který podle Mediaprojektu dlouho vyhrával dílčí bitvy. I díky tomu jsem při srpnové kontrole pokladnice zjistil, že mi do ní přiteklo z minulého roku 137 milionů korun. To mi dovolilo lépe ozbrojit svůj oddíl Mafra Creative zaměřený na kreativu, abychom mohli svádět bitvy také na polích reklamní videoprodukce. Pak to ale začalo jít z kopce. Nejdřív ministři odmítli účast v předvolební diskusi pořádané v mé zemi, pak na nás přišla žaloba z ministerstva vnitra kvůli článku v MF Dnes. Považte, v mém vlastním státě se stane taková nevídaná věc! A aby toho nebylo málo, schválili poslanci zákon, který se po mně dokonce jmenuje. Lex Babiš mu nadávají. Konstituční monarchii, tu mi byl čert dlužen. Jestli to podepíše ten vrchní zeman, abych mediální manufakturu prodal a lidi krmil zas už jen kuřaty a koblihami,“ posteskl si král.

„Ty si tak máš na co stěžovat, Babišovskej,“ poprvé se do hovoru zapojil Motejlek. „Vedl jsem si své malé královstvíčko, moc se o mně nevědělo, ale kdo věděl, ten si mě vážil a uznával mě. Cítil jsem ale, že je potřeba se usadit někde jinde a koupil jsem sídlo na Skočdopoli. Spojil jsem se s tamějším rodem a založili jsme nový projekt. To by samo o sobě nebylo vůbec zlé. Na podzim ale přišla zpráva, že musím zaplatit milion zlaťáků za to, že jsem svým článkem ovlivnil akcie na pražské burze. Jakožto uznávaný mediální vladař si to prý nemůžu dovolit.“

Když to všechno poslouchal mlčenlivý král Křetínský, litoval, že nemá vousy, pod kterými by se smál. „Sice jsem si z kraje roku musel chvíli počkat, než se mi podařilo obsah část knížectví Mladé fronty, nakonec se mi to ale podařilo a celkově jsem se vyšplhal na 4 miliony poddaných. Upevnil jsem si tím post krále s největším zásahem v mediální branži, který jsem si udržel až doteď. Na podzim jsem spustil nový zpravodajský web Info.cz., s kterým se chci dostat do nejčtenější pětky. Ale před Vánoci je potřeba myslet i na děti, takže jsem jim od prosince začal vydávat časopis Nedělníček,“ shrnul.

Král Babiš už nemohl toto vychloubání dál poslouchat a doufal, že už brzy dorazí do cíle. Křetínský přemýšlel, proč se k této podivné dvojici vlastně přidal a vlastně jen Motejlek se upřímně a zvědavě těšil, co za spasitele to na konci cesty najdou.

 

 

Přidat komentář