Osmdesátiny Václava Havla: na rozdíl od roku 1989 s velkou mediální pompou

Dnes by Václav Havel, bývalý český prezident, divadelní umělec a jedna z hlavních osobností listopadové revoluce, oslavil osmdesátiny. Zatímco před 27 lety mu v Rudém Právu popřáli ve společenské rubrice coby Ferdinandu Vaňkovi, dnes už jeho narozeniny můžeme oslavit i na titulních stranách, čehož také média ve velké míře využila.

Například Olomoucký deník použil pro sebe netradiční rozložení a na titulní stranu umístil soubor fotografií zachycujících návštěvy Václava Havla na Hané a doplnil je vzpomínkovým rozhovorem s Magdou Vášáryovou.

 

Prezidenta projíždějícího lánskými parky, jako to kdysi dělával T. G. Masaryk, přinesly na titulní straně Lidové noviny. Internetová verze tohoto média věnovala Havlovým kulatinám osmdesát vzpomínek slavných českých i zahraničních osobností i jeho přátel, třeba od Madelaine Albrightové nebo opět Magdy Vášáryové.  Havla bez obrázku Havla měla MF Dnes, která se zaměřila na odhalení sochy v podobě srdce vytvořené sochařem Kurtem Gebauerem.

Česká televize vysílá v průběhu celého týdne o exprezidentovi mnoho pořadů, mezi nimi i premiéru dokumentu Václav Havel přikuluje. Na stanici Českého rozhlasu Plus zazněl například komentář Ivana Hoffmana nebo vzpomínky signatářky Charty 77 Jiřiny Šiklové.

V týdeníku Respekt Václavu Havlovi věnovali třicetistránkový speciál s esejí Martina M. Šimečky, anketou a rozhovorem. Na svých webových stránkách Respekt uveřejnil mnoho starších článků a rozhovorů s osobami, které k exprezidentovi měly blízko. K nedožitému jubileu nechal týdeník také vyrobit řadu originálních triček. Obdobně Newsweek chce společně s online verzí nového čísla prodávat trička, tentokrát s vyobrazením Václava Havla kreslířem Jaromírem 99. Pro Týden sepsali někteří Havlovi spolupracovníci a přátelé pár vzpomínek umístěných na několika stranách uprostřed aktuálního čísla. A rubriku Extra v Hospodářských novinách naplnil přehled akcí, které se na počest bývalého prezidenta konají. Ze zahraničních médií na památku Václava Havla upozornil třeba německý Die Welt.

s přispěním WeB

Přidat komentář