Seznam kandidátů na nového ředitele ČRo se zúžil na pět jmen

rozhlas logoRada Českého rozhlasu dnes na veřejném zasedání odhlasovala z dvaceti šesti přihlášených pět finalistů, kteří se 20. ledna utkají o post ředitele ČRo. Finálovou pětku tvoří jen muži.

Mezi pěti finalisty se objeví Jakub Končelík (40), děkan Fakulty sociálních věd UK v Praze, který se zaměřuje na dějiny médií a českého tisku 2. poloviny 20. století, který v minulosti připravil pro Radu Českého rozlasu několik odborných analýz. Několikrát neúspěšně kandidoval do Rady České televize a s rozhlasovým médiem nemá žádnou profesní zkušenost. Ve hlasování rady získal šest hlasů z devíti možných.

Dalším finalistou se stal právník Psychiatrické nemocnice v Bohnicicích Tomáš Němeček (40), který v minulosti působil dva roky jako šéfredaktor týdeníku Respekt, dále pracoval v Hospodářských novinách a Lidových novinách, ze kterých odešel, protože nesouhlasil s tím, že je koupil aktivní politik a podnikatel Andrej Babiš (ANO). Od roku 2014 působí jako člen zastupitelstva městské části Praha 8. Je držitelem řady novinářských ocenění. V minulosti již pro Český rozhlas externě připravoval komentáře. I on získal při hlasování šest hlasů.

Nejmladším z pětice je René Zavoral (39), náměstek generálního ředitele Českého rozhlasu pro program, působící ve veřejnoprávním médiu od roku 2001. Ke své současné pozici se dostal postupně přes posty tiskového mluvčího, šéfa odboru komunikace, marketingu a PR. V letech 2005-2006 krátce působil v Komerční bance. Díky své úzké spolupráci s bývalým generálním ředitelem rozhlasu Peterem Duhanem se dostal do několika sporů s Radou. Rada mu ve svém hlasování dala šest hlasů.

Čtvrtým kandidátem na post ředitele Rozhlasu je bývalý neúspěšný kandidát na prozatimního ředitele ČT, v současné době ředitel portfolia strategických projektů a finančního řízení, Michael Kralert (46), který v posledních letech pracuje pro Českou spořitelnu. Při hlasování rady dostal pět hlasů.

Posledním z možných nových ředitelů je čtyřiceti tiskový manažer Tomáš Skřivánek (41), který v tištěných médiích působí od poloviny 90. let. Společně se státním tajemníkem pro evropské záležitosti Tomášem Prouzou spoluzakládal web Peníze.cz. Poté působil jako zástupce šéfredaktora v týdeníku Euro. Od roku 2007 vedl bezplatný deník E15, později se stal členem představenstva vydavatelství Mladá fronta, kde řídil divizi Euro E15. S rozhlasovým médiem žádné zkušenosti nemá. Při svém hlasování mu rada dala pět hlasů.

Volba ředitele by měl proběhnout ještě v den veřejného slyšení. Pro případ, že by žádný z kandidátů nezískal potřebných šest z hlasů z devíti je připraven i druhý termín – 27. ledna. Nový generální ředitel Českého rozhlasu by měl být zvolený nejpozději do tří měsíců po skončení mandátu předchozího. Peter Duhan ve funkci skončil 3. listopadu, jeho nástupce by tak měl být známý nejpozději 3. února.

Kandidáti na generálního ředitele Českého rozhlasu (chybí Michael Kralert)

 

Přidat komentář