Novinář v popkultuře: Pravda

pravdaPravda, v tomto případě název jedné z knih ze série Úžasné Zeměplochy od spisovatele Terryho Pratchetta, by měla být jedním ze základním stavebních kamenů a kréd všech žurnalistů, nejen těch, kteří pracují v tištěných médiích. Realita ale říká, že toto krédo se přesunulo už právě jen na pole fantasy.

Terry Pratchett ve dvacátém pátém pokračování své série ukazuje na příkladu Ank-Morporské Komety fungování redakce tištěných novin, která by se dala přenést i do dnešní doby. Noviny mají ambiciózního šéfredaktora Mikuláše ze Slova, jinak potomka bohatého rodu, který ale chce vybudovat svůj mediální byznys bez finančních prostředků své rodiny. Ve svých novinách chce za každou cenu psát pravdu, což mu samozřejmě přináší spousty problémů, ať už se zákonem jako takovým nebo s konkurencí, která se skrývá pod názvem Informátor, ač se jedná o prachsprostý bulvár.

Dalšími členy redakce Komety jsou možná až příliš upjatá redaktorka Sacharóza, která se snaží psát o pro ni zajímavých věcech, jako jsou například různé bály a jiné sešlosti významných osobností, protože ne nadarmo se říká, že jména prodávají noviny. Rozhodně nejpodivnějším členem redakce novin je pak napravený upír Otto Schrecklich, který nepije krev a má rád světlo, což má za následek to, že pokaždé, když pořídí svým ikonografem obrázek, se rozpadne na prach a kvůli jisté dentální dispozici mluví zhruba takhle: „Fy jste nějaký truch flkodlaka?“, v té chvíli byste nejraději padli na zem smíchy.

O vydávání novin se pak starají trpaslíci, kteří sází texty na tiskařský stroj a jak sami říkají, hlídají si svou investici, kterou do deníku udělali.

Na příkladu konkurenčního boje Komety a Informátora se pak dá ukázat i boj mezi dnešním seriózním a bulvárním tiskem. Zatímco Mikuláš stále tvrdohlavě trvá na tom, že budou tisknout pouze ověřené a pravdivé informace, v Informátorovi vychází různé senzační a také vymyšlené příběhy, což se nakonec prokáže a minimálně v knize tak zvítězí pravda.

A tak, pokud ještě nemáte pro své blízké žádný vánoční dárek a rádi byste jim darovali něco zajímavého, vtipného a poučného, rozhodně sáhněte po této knize, nemůžete tím totiž nic zkazit.

KOMENTÁŘE

Přidat komentář