Uskuteční se vyhlášení Novinářské ceny 2022. Oceňovat se bude nejlepší reportáž, rozhovor nebo i karikatura

Celkem 628 příspěvků bude soutěžit ve 14. ročníku Novinářské ceny. Jde o soutěž, ve které oceňují novinářské příspěvky publikované za uplynulý rok v českém mediálním prostředí. Pořádající nadace Open Society Fund Praha (OSF) zveřejnila nominace novinářů a jejich publikací, které se budou snažit zaujmout porotu ve 14 kategoriích.

Soutěž se zaměřuje na veškerá média jak od elektronických, tak přes tištěná, regionální až po celostátní. Oceňovány jsou příspěvky i celé série. Letos proběhne udělování ve třech kategoriích: Kategorie psané žurnalistiky, Kategorie audiovizuální žurnalistky a Zvláštní cena. Pro každou kategorii bude sestavena pětičlenná nezávislá porota, která rozhodne o vítězném příspěvku. Vyhlášení se uskuteční v prostorách Jatka 78 v pražských Holešovicích ve středu 3. května. Vůbec první předávání bylo roku 2010, nejúspěšnějším novinářem je Martin Veselovský z DVTV. Právě za působení v této internetové televizi ho ocenili pětkrát, zbývající šestou cenu získal, když byl součástí Radiožurnálu.

Kategorie psané žurnalistiky

Oceňovat se bude nejlepší komentář a želízkem v ohni by mohl být komentátor David Klimeš z Aktuálně.cz se sérií komentářů z politické scény. V minulosti již nominovaná Saša Uhlová působí v deníku Právo a svými sloupky, které vychází i na portále Novinky.cz, se vyjadřuje ke společenským problémům.

Přímo vtáhnout do děje je účel reportáže. Zde převládá téma Ukrajiny. Redaktoři Respektu Ondřej Kundra a Tomáš Brolík spolu v prosinci 2022 vydali reportáž nazvanou „Cesta před boží i pozemský soud“ z ukrajinského Izjumu.

Petra Procházková z Deníku N bude usilovat o nejlepší rozhovor, který udělala s ruským politologem Dmitrijm Jevstafjevem na téma vysvětlování smyslu války na Ukrajině Rusům. Deník Alarm bude reprezentovat Klára Votavová, té poskytl interview antropolog Ivan Kalmar, který hovořil o diskriminaci občanů východní Evropy v očích západního světa.

O nejlepší investigativní příspěvek bude usilovat například Gaby Khazalová, reportérka Deníku Referendum, která se pustila do poodhalování vlastnické struktury nemovitostí v Praze. Jan Novák z portálu Seznam Zprávy se v článku „Ničil životy a sny“ zaměřuje na sexuální zneužívání mladých svěřenkyň v kickboxu.

Kategorie audiovizuální žurnalistiky

V této kategorii se budou hodnotit nejlepší analyticko-investigativní příspěvky. Oba jsou z pořadu Reportéři ČT. Jeden pod názvem „Ruská maskirovka“ o praní špinavých peněz, druhá byla vydaná jako „Ruská spojka,“ o obvinění dvou ruských agentů českou vládou za útoky na muniční sklad ve Vrběticích.

Nejlepší rozhovor, diskuzi nebo besedu bude reprezentovat Alžběta Havlová z podcastu Bez filtru, v jednom z dílů mluvila s terapeutem z Centra Paraple o smyslu života vozíčkáře. Podcast Odposlech webu investigace.cz přinesl ve své 71. epizodě dvojrozhovor s Evou Kubániovou a Pavlou Holcovou, tématem byla vražda novináře Jána Kuciaka.

V sekci reportáží soutěží tři příspěvky z dílny České televize. Soutěžní snímky pojednávají o Ukrajině, roli médií v současné době a o hospitalizovaných dětech v nemocnici.

Zvláštní ceny

O česko-slovenské ceně veřejnosti mohli čtenáři rozhodnout v online hlasování přímo na webu nadace OSF. Na samotném předávání budou odhalena jména laureátů pro Novinářskou křepelku, ocenění pro mladé novináře do 33 let, a pro Cenu Karla Havlíčka Borovského za mimořádně společensky přínosný text. Opomíjeny nebudou kreslené vtipy. V kategorii regionální žurnalistiky se bude hodnotit reportáž o brněnské MHD, kůrovci nebo kandidatuře majitele Komety Brno do zastupitelstva města.

Cena za Solutions Journalism – žurnalistika zaměřená na řešení, zde se bude hodnotit Článek z Deníku N o německém městě Altena přijímající syrské běžence. Jaké je to pro mladého začínajícího učitele dostat se do praxe ve svém článku píše Dominika Hromková a Michaela Endrštová za Aktuálně.cz. Cenu za inovativní online žurnalistiku si bude chtít z předávání odnést článek o omikronu, inflaci a dostupnosti bydlení v České republice.

Přidat komentář