Analýza zpravodajství českých televizních stanic za rok 2022: Co všechno nám řekla o médiích?

Podle analýz asociace Media Tenor se většina televizních relací věnovala mezinárodním událostem, včetně války na Ukrajině. Mezi nejčasněji zmiňované ženy v Televizních novinách na Nově patřila britská královna Alžběta II., a to především v souvislosti s jejími pracovními povinnostmi.

Po dlouhé době se vyskytl válečný konflikt na evropském území a média začala informovat o prvních vojenských střetech. Válka na Ukrajině patřila mezi nejdéle prezentované mediální dění v Událostech (90 hodin). Koronavirus (23 hodin), byl zmiňován v souvislosti s očkováním. Kauze Dozimetr, ve které se jedná o vyšetřování korupce na Magistrátu hlavního města Prahy spojené zejména s hospodařením Dopravního podniku hlavního města Prahy, se věnovaly 2 hodiny.

Témata společenských jevů patřila mezi druhé nejčastěji prezentované 

Ve srovnání se zaměříme na tři hlavní zpravodajské relace, a to na Události České televize (ČT), Televizní noviny (TV Nova) a Hlavní zprávy FTV Prima. Mezi nejčastěji prezentované tematické kategorie můžeme zařadit mezinárodní události. Válce na Ukrajině, která vypukla v únoru minulého roku, ČT věnovala třetinu stopáže svého vysílání. Televizní noviny a Hlavní zprávy na Primě neprojevily takový zájem o mezinárodní dění, proto zabralo zhruba 20 % vysílání.

Druhé místo obsadily společenské jevy, které se pohybovaly okolo 17 %. Mezi ně můžeme zařadit například svátky a výročí, životní úroveň domácnosti nebo cestovní ruch. Pozornost hlavních pořadů se od třetího místa odlišuje – Události se věnovaly energetice, Televizní noviny státní správě a FTV Prima kriminálním činům.

Události v regionech poukazovaly na pomoc cizincům 

Co se týká hlavního zpravodajského času (tzv. zpravodajská hodina neboli hlavní večerní zprávy, pozn. red.), odlišuje se zaměření komerčních televizí od Událostí. Tento rozdíl je zejména viditelný u zpravodajské hodiny Hlavních zpráv FTV Prima. Ty nejvíce prostoru věnovaly tématu celebrit a jejich životům oproti ozbrojeným konfliktům, jako zbylé dvě televize. Dále je více zajímala hudba nebo kriminální činy řidičů než mezinárodní vztahy.

Hlavním tématem relací zaměřujících se na regiony – v tomto případě Brno a Ostrava – byl pobyt cizinců na našem území v důsledku Ruskem vyvolané války na Ukrajině. Jednotlivé kraje pomáhaly Ukrajincům například s vyřizováním potřebných dokumentů, ubytováním, finančními prostředky a také zřizovaly asistenční centra. Redakce v Praze se nejvíce věnovala tématu stavby silnic a dálnic.

Alena Schillerová jako nejčastěji zmiňovaná žena v relacích

Bývalá ministryně financí Alena Schillerová se stala nejčastěji zmiňovanou ženou v Událostech (267 reportáží) a v Hlavních zprávách na Primě (191 reportáží). Hovořila především o finanční pomoci pro firmy a domácnosti zasažené zdražováním energií a také o hospodaření vlády.

V Televizních novinách na Nově nejvíce zmiňovali britskou královnu Alžbětu II., která zemřela v září minulého roku a vládla 70 let (158 reportáží). Prezentovali ji především v souvislosti s pracovními činnostmi, následně jejím úmrtím a převzetím vlády jejím synem, králem Karlem III. Mezi další ženy, kterým se během vysílání věnovala pozornost, patřila například Markéta Pekarová Adamová, předsedkyně Poslanecké sněmovny; Danuše Nerudová, neúspěšná kandidátka na prezidentku ČR a předsedkyně Evropské komise, Ursula von der Leyenová.

Pořad Horizont ČT24 se nejvíce věnoval postavení žen ve společnosti, a to celkově 49 minut. Zabýval se tématy jako je situace žen v Afghánistánu, potratovými zákony v USA a protesty v Íránu po smrti mladé dívky, která porušila příkaz nosit hidžáb.

Přidat komentář