Ruskou protiválečnou aktivistku zaměstnal deník Die Welt. Nad věrohodností jejího protestu se však vznáší pochybnosti

Marinu Ovsjannikovovou zná celý svět díky jejímu hrdinskému činu. V polovině března přišla do vysílání ruské televizní stanice Pervyj kanal s transparentem: „Zastavte válku, nevěřte propagandě, tady vám lžou“. Její život se ale po mírných postizích vrátil do normálu. Proč Rusko tuhle vzpouru nepotrestalo?

Po vystoupení ve vysílání Ovsjannikovovou zadržela a vyslýchala policie. Proces skončil udělením pokuty 30 tisíc rublů (přibližně 6700 korun). Novinářka si také vyslechla obvinění z diskreditace armády. Rusko přitom nedávno přijalo zákon, díky kterému může udělit až 15 let vězení za označení ruské speciální operaci jako „válku“ nebo „invazi“.

„Ovjsannikovová svým protestem hájila nejdůležitější novinářskou etiku – navzdory hrozbě státní represe,“ řekl v prohlášení šéfredaktor listu Die Welt Ulf Poschard. „Jsem nadšený, že s ní mohu spolupracovat,“ doplnil prohlášení. Ovjsannikovová tedy kromě mírného trestu může dál pracovat v médiích a žádný závažný postih jí pravděpodobně nehrozí. Tahle skutečnost znovu rozvířila vlnu podezření.

„Kdyby to byl skutečný akt neposlušnosti, Ovsjannikovová by nyní byla týrána ve vězení Federální službou bezpečnosti, drželi by ji ve vazbě a dostala by 15 let ve vězení za použití slova ‚válka‘,“ napsala na Twitter Larrisa Dorošenková, mediální analytička na Northeastern University. Spekulací o inscenaci a využití novinářky pro ruskou propagandu Kremlu se objevilo více. „Pokud by tedy bylo jejím cílem zapůsobit především na Rusy, proč používat anglický jazyk a ještě v něm psát o tolik větším písmem? A pokud vím, tak První kanál je stejně již ve většině západních zemí zakázán,“ ptá se Dorošenková.

Pochybné jsou i rozhovory se západními médii, kde Ovsjannikovová obhajuje běžné podle ní nevinné rusy a žádá zmírnění sankcí pro obyčejné lidi.“ Je to válka Putina, a ne obyčejných Rusů,“ řekla v rozhovoru pro ABC News 20. března. Právě tahle snaha o zmírnění sankcí působí jako spolupráce s Kremlem. „Tato loutka Federální služby bezpečnosti teď nabádá EU k tomu, aby zrušila sankce, protože ‘babičky a dětičky trpí a jen to jen válka Putina’. Ti, kteří ji aplaudovali, vlastně Putinovi pomohli,“ napsal na Twitter Sergej Sumlenny, expert na východní Evropu.

Dalším argumentem pro zpochybnění Ovsjannikovové je používání stejné rétoriky jako kremelská propaganda. Invazi novinářka v rozhovoru pro France24 nazvala „bratrovražednou válkou“ a národy označila za „bratrské“. Upozornil na to ukrajiský poslanec Roman Hryščuk. „Toto je hlavní narativ ruské propagandy, který je využíván jako vysvětlení k okupaci Ukrajiny- ‘Jsme bratři a měli bychom žít v jedné zemi’,“ napsal na Twitter.

Třetím nejvíce zpochybňovaným činem Ovsjannikovové je odmítnutí ochrany. Hned po vystoupení v televizi jí francouzský prezident Emmanuel Macron nabídl azyl a konzulární ochranu ve Francii. „Nikdy jsem nepřemýšlela o možnosti emigrace. Jsem vlastenka a můj syn je ještě vlastenečtější než já,“ obhajuje svoje chování Ovsjannikovová. Taky dodala, že se v Moskvě necítí bezpečně. Dál v ní ale zůstává a teď už i pracuje.

Přidat komentář