Ruská novinářka přerušila vysílání zpráv se vzkazem „No war“. Porušila tak nový ruský zákon o dezinformacích

Během večerního živého vysílání zpravodajství vběhla před kameru redaktorka Marina Ovsyanniková s protiválečným transparentem a přerušila tak vysílání. Po incidentu zveřejnila předem nahranou zprávu, kde označuje Rusko za agresora. Vědomě tak porušila nový zákon o dezinformacích, který na začátku března podepsal ruský prezident Vladimír Putin. 

Snímky o veřejném protestu Mariny Ovsyannikové se rychle začaly šířit na sociálních sítích po celém světě.  Svým výstupem přerušila v polovině března vysílání večerního zpravodajského programu Vremja na státem řízeném Channel 1. Na transparentu stálo ,,žádná válka, zastavte válku, nevěřte propagandě, tady Vám lžou“. Ruská televizní stanice přerušila živý přenos reportáží, nicméně novinářka své poselství stihla odprezentovat.

Za natočené video, ve kterém prohlásila, že se stydí pracovat pro „kremelskou propagandu“, dostala pokutu ve výši 30 tisíc rublů (přes 6000 korun). Ve videu vyzvala ruský lid, aby protestoval proti válce, a řekla, že pouze oni mají moc „zastavit všechno to šílenství“.  Od pondělního večera byla nezvěstná. Až druhý den se na sociálních sítích objevil příspěvek Ovsjannikovové, jak spolu s obhájcem čeká na soud. Po soudním jednání udělala krátký rozhovor s novináři, kde uvedla, že výslech byl vyčerpávající a trval přes 14 hodin. Nedostala možnost spojit se s rodinou ani  právníkem. Zdůraznila také, že s myšlenkou protestu přišla sama. ,,Bylo to mé protiválečné rozhodnutí. Rozhodla jsem se sama, protože se mi nelíbí, že Rusko zahájilo tuto invazi,“ prohlásila také před soudní síní podle stanice BBC.

Za její odvážné vystoupení proti invazi na Ukrajině obdržela nespočet zpráv, které jí děkovaly za její činy. Za její šíření pravdy ji ocenili ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij nebo vůdčí postava běloruské opozice Svjatlana Cichanouská. „Osobně děkuji ženě, která vstoupila do studia s protiválečným transparentem,“ řekl Zelenskij. Francouzský prezident Emmanuel Macron reportérce nabídl ochranu prostřednictvím azylu a prohlásil, že o tom bude diskutovat ve svém příštím hovoru s prezidentem Putinem. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov její vystoupení označil za „chuligánství“.  Dále ruskou státní televizi vychválil jako příklad objektivního zpravodajství. Na tiskové konferenci upozornil, že případ prošetří příslušné úřady i samotný televizní kanál.

Na začátku března ruský parlament schválil zákon, který zavádí trestní odpovědnost v podobě až 15 let vězení za dezinformace a lživé zprávy o ruské armádě, za diskreditaci ozbrojených sil a za výzvy k sankcím. Na základě této novely se od minulého týdne stáhla z Ruska řada médií, například německé stanice ARD a ZDF, španělská tisková agentura EFE, stanice CNN, BBC, CBC nebo agentura Bloomberg. Ze stejného důvodu odešla z Moskvy i stálá zpravodajka Českého rozhlasu Ivana Milenkovičová. Podle mluvčího Českého rozhlasu Jiřího Hošny byla hlavním důvodem její bezpečnost. „Zákon o dezinformacích jsme vyhodnotili jako příliš velké riziko,“ odůvodnil Hošna stažení zpravodajky z Ruska.

Zatím není zcela jasné, jakým obviněním bude čelit za protest v přímém televizním přenosu. Podle odborníků se Marina trestu nevyhne.

Přidat komentář