České zpravodajské weby pomáhají. Ne vždy ale zvolí vhodnou formu

O konfliktu na Ukrajině píší téměř všechna média. Některé zpravodajské weby ale nechtějí informovat pouze české čtenáře a snaží se být nápomocni více. Nabízejí informace pro ruské čtenáře nebo zřizují zpravodajství pro ukrajinské uprchlíky. Jiné servery však servis pro Ukrajince pomyslně skrývají pod českými názvy rubrik.

Například Novinky.cz se snaží šířit osvětu pro ruské čtenáře, kteří jinak nemají přístup k objektivnímu zpravodajství kvůli nastolené cenzuře. Na jejich portále najdeme samostatnou rubriku, která je nadepsána azbukou. Poskytuje denní přehledy událostí z válečného konfliktu v ruštině. Každý tento přehled doplňuje fotografie, na které je vyobrazena nějaká tragická scéna, jako jsou zničené budovy nebo dokonce mrtvá těla. Pravděpodobně se snaží Rusům ukázat pravou tvář války, někdy by se dalo ovšem pochybovat o etické stránce těchto fotografií. Odkaz na tyto zprávy se má objevit lidem s ruským prohlížečem či IP adresou i na domovské stránce mateřského webu Seznam.cz nebo na dalších portálech, které jsou zapojeny k iniciativě web4ukrajina.cz. Pozadu nezůstává ani Blesk.cz, který také spustil novou sekci, ve které poskytuje zpravodajství v ruštině. „Publikovat obsah v ruštině je pro nás v redakci stejně důležité jako publikovat ho v češtině,“ uvedl šéfredaktor Blesku Radek Lain.

Samotné Seznam Zprávy zavedly rubriku Informace pro Ukrajince. Problém je v tom, že je nadepsána česky. Po rozkliknutí následují i informace v ukrajinštině společně s několika odkazy. Jinak jsou všechny instrukce v češtině. Naopak portál ČT24 nabízí manuál pro Ukrajince v jejich mateřštině. Dá se poměrně snadno najít hned po otevření webu. To se ovšem nedá říct o stejném manuálu, který sdílí Aktuálně.cz. Samotný manuál je pohřbený mezi nespočtem jiných českých článků. Navíc je nejdříve celý česky a až poté ukrajinsky.

Snaha pomoci lidem v této těžké situaci je uznáníhodná, ať už jde o rozšíření informovanosti ruských občanů nebo o poskytnutí instrukcí uprchlým Ukrajincům. Pokud se ale vše nedomyslí, bohužel někdy celá snaha může přijít vniveč.

Přidat komentář