Channel 4 je na prodej. Britská vláda se chystá prodat veřejnoprávní televizi za miliardy

Britská vláda se rozhodla prodat veřejnoprávní stanici Channel 4. Příčinou privatizace by měly být zpravodajské reformy v zemi, které podle slov ministryně kultury Nadine Dorriesové stanici spíše škodí, nikoli prospívají. Možným kupcem je například konkurenční ITV nebo americká mediální společnost Paramount Global, která v roce 2014 převzala také Channel 5.

Budoucnost veřejnoprávní televize je momentálně jedním z nejdiskutovanějších témat na britských ostrovech.  V návaznosti na oznámení prodeje Channel 4 se vláda stala terčem ostré kritiky od opozice, která vládu obvinila z kulturního vandalismu nebo také od organizací spojené s televizním průmyslem.

Hlavní důvodem prodeje je nedostačující příjem televizní stanice, minulý týden s tímto výrokem informovalo ministerstvo kultury. Ačkoli se Channel 4 nachází ve vlastnictví státu, většina příjmů pochází z reklam. Vláda již loni uvedla, že blížící se privatizace by pomohla stanici zabezpečit do budoucna. „Dospěla jsem k závěru, že vládní vlastnictví brzdí Channel 4 v konkurenčním boji se streamovacími giganty, jako jsou Netflix a Amazon,“ uvedla ministryně kultury Nadine Dorriesová na svém Twitteru. „Díky změně vlastnictví získá Channel 4 nástroje a svobodu k tomu, aby dlouhodobě vzkvétal a prosperoval jakožto veřejná služba,“ dodala.

Tento výrok pobouřil valnou většinu odborníků v čele s bývalou šéfkou zpravodajství pro Channel 4 Dorothy Byrneovou. „To co říká nedává žádný smysl, Channel 4 tady není od toho, aby soutěžil s Netflixem nebo Amazonem. Je tady proto, aby diváky informoval o důležitých věcech. To Netflix ani Amazon nedělá,“ uvedla ve vysílání BBC Radio 4. K odpůrcům prodeje se přidala i nynější generální ředitelka Alex Mahonová, která zpochybňuje fakt, že by televize byla závislá jen na příjmech z reklam. „V posledních dvou letech dosáhly naše příjmy rekordních úrovní a na rozdíl od jiných vysílacích společností nemáme žádný dluh, v bance máme 270 milionů liber v hotovosti,“ uvedla Mahonová. „Mnohem důležitější je, že jsme kreativnější něž kdy předtím a naše show získala minulý týden nejméně 44 nominací na Bafta (Filmová cena Britské akademie),“ dodala Mahonová pro týdeník Sunday Times.

Konečné plány ohledně prodeje Channel 4 by podle ministerstva vnitra měly být brzy zveřejněné, poté se bude čekat zda návrh odsouhlasí parlament. Pokud návrh parlament schválí, případný zájemce by měl za televizní síť zaplatit kolem jedné miliardy liber, tedy asi 29 miliard korun.

Přidat komentář