Novinář v popkultuře: Heathers

„Nutí mě dělat žurnalistiku. Tu tak hrozně nudnou, pro ošklivý lidi.“ Novinářská profese může být v některých případech použitá i jako trest. Důkazem toho je seriál Heathers z roku 2018, desetidílná moderní předělávka stejnojmenné kultovní filmové klasiky z konce 80. let. Tahle satirická černá komedie ze studentského prostředí si rozhodně s ničím nebere servítky.

Na střední škole Westerburg High v Sherwoodu v americkém státě Ohio už nějakou dobu vychází pravidelný zpravodajský videopořad Westerburg Considered tvořený od studentů pro studenty. Promítá se na interaktivní tabule ve třídách denně během první vyučovací hodiny a má za úkol především informovat o aktuálních, důležitých a užitečných tématech. Jeho obsah zaměřující se na třídění odpadu, přípravu na zkoušky či prevenci sebevražd ale skoro nikoho nezajímá, někteří o samotné existenci Westerburg Considered prakticky ani nevědí. Chybí mu jiskra.

Za tvorbou pořadu stojí trojice vzorných, slušných, neoblíbených intelektuálů vedená trochu vlezlým všeználkem Peterem Dawsonem, který má neustále přehled o všem, co se kde šustne, a většinu hovorů začíná slovy „Už jste slyšeli, že…?“ Tihle hoši se snaží nejlépe jak dovedou, zvou si hosty na rozhovory, po chodbách s sebou nosí připravený diktofon, chtějí být víceméně seriózní, berou vše zodpovědně… jenže to pro mladou znuděnou generaci v senzacechtivém světě 21. století nestačí. Westerburg Considered by byl odsouzen k pomalému skomírání a existenci ve věčném stínu, kdyby jeho malému redakčnímu týmu nezkřížila cestu nečekaná posila.

Populární transgender dívce Heather Duke hrozí kvůli problémům s kázní vyhození ze školy. Učitelský sbor jí nicméně nabídne i mírnější alternativu trestu – chce-li se Heather vyhnout vyloučení, musí se přidat do redakce Westerburg Considered a díky své reputaci uznávané školní celebrity udělat ze studentského ranního vysílání hit. Přes svou prvotní neskrývanou nechuť Heather souhlasí, že pro vlastní záchranu podstoupí onu oběť s Peterem i jeho kamarády bude spolupracovat.

Když už ji ale školní vedení nutí ztrácet čas v natáčecí místnosti se skupinou nerdů, rozhodne se Heather alespoň Westerburg Considered od základů přetvořit k obrazu svému a dodat mu třpyt. Nehodlá být spojována s tímhle typem nudné žurnalistiky pro ošklivé lidi, jak sama říká. Heather do redakce vnese a suverénně prosadí názor, že média nemají lidi informovat, mají ničit. Ve westerburgských zprávách vidí příležitost k veřejnému znemožnění své nejlepší kamarádky a zároveň i nenáviděné konkurentky Heather Chandler, školní královny, která by zasloužila sesadit z trůnu. Ostatní novinářští spolupracovníci postrádají snahu jí vzdorovat, naopak k Heather Duke vzhlíží, uvědomují si svůj nižší společenský status a jakékoliv podřízení jejím nápadům berou jako čest.

I když ve městě existují profesionální média jako třeba noviny Sherwood Times Dispatch, z nichž by si studentská televize mohla vzít příklad, inspiraci ke změnám čerpají redaktoři Westerburg Considered pod taktovkou Heather Duke od kontroverzní, neprofesionální, rádoby investigativní televizní reportérky Lexi Anne. Z jejich umírněného, nekonfliktního a nezáživného programu tak záhy vzniká párminutový formát provokativní barevné bulvární show plné drbů, pomluv či přemrštěné zářivé grafiky. Tato show dostává přiléhavé nové jméno Hellscape With Heather Duke. Heather v pozici moderátora je poté se svým výrazným, extravagantním vzhledem a drzým, sebevědomým vystupováním jen pomyslnou třešničkou na dortu.

Od prvního odvysílaného dílu se Hellscape With Heather Duke těší velké oblibě. Podává skandální informace i pikantnosti, jež jsou často morálně dost přes čáru, uráží, ponižují, ubližují, ale sledovanost zajišťují spolehlivě. Heather ví, co u jejích vrstevníků zabírá, a jak to skrze svou kreativní slovní zásobu prodat. Hudební podkres, pohyblivé vizuální efekty, poutavé nesouvisející koláže, vulgarita… Skoro každý se výborně baví, dokud ho Heather v některé z nehezky kousavých poznámek nezmíní také. Kdokoliv se stane předmětem rubrik Hellscapu (Hot Takes, Blind Item, Westerburg Exposed), je okamžitě společensky zruinován.

Seriál Heathers nám tímto s určitou nadsázkou připomíná, že média mohou mít mnoho tváří a disponují velkou mocí, pokud je mají v rukou správní lidé. Někdy jsou média zdrojem zábavy a poučení, někdy zdrojem utrpení, někdy trestem, někdy zbraní.

 

Přidat komentář