Prostor k debatě bez prostoru k sezení. Stuchlíková a Dolejší v Olomouci

Autoři podcastu Vlevo dole zaplnili divadlo Na cucky k prasknutí. Kromě zdřevěnělých nohou si návštěvníci odnesli utajované informace z prezidentské kampaně, ale i osobní zážitky z temné strany politické scény. Dvojice našla pozitivum na Zemanově i možné Janečkově prezidentské dráze, a dokázala tak nemožné. 

„Je to v prdeli.“ To jsou slova, kterými nás Václav Dolejší přivítal v prostorách divadla Na cucky. Jediné pravidlo Vlevo dole všude Tour, kdo dřív přijde, ten dřív sedí, se potvrdilo. Před otevřením sálu stálo před divadlem aspoň padesát lidí a místa k sezení se okamžitě zaplnila. Jan Kordovský (happiness manager slavné dvojice podcasterů) naštěstí rozdal polštáře a usadil návštěvníky na zem.

Až když organizátoři potvrdili, že sál je klimatizovaný a nikdo se neudusí, všichni si posedali. „Myslím, že máte ten pravý zážitek z podcastu, protože přesně takovýhle punk to vždycky je,“ zahájila akci Lucie Stuchlíková.

Budova se otřásla v základech, když se po otázce „Co by asi dělal prezident, kdybychom nějakého ve skutečnosti měli?“ zaznělo z publika „Třeba by mohl chodit“. „Možná je lepší nevědět, co se na tom Hradě děje,“ dodala Lucie. I přes všechny nedostatky se ale nakonec ukázalo, že ve stavění akvárek je Zeman jednoznačně nejaktivnější prezident. Dvojice taky probrala jeho narcismus v pokročilém stádiu. Třeba na rodinu si vzpomene, jen když dělá volební kampaň a první dámu naše země v podstatě nemá. Dvojice podotkla, že u Karla Janečka by tento problém rozhodně nenastal. Problémem u Janečka jsou mluvené projevy, které jsou docela na hraně. Třeba Janeček vs Babiš je jedna z mála debat, kde by Babiš podle novinářů vypadal, jako ten chytřejší.

Kandidáty na prezidenta popsali podcasteři podrobněji. Nejvíce přišla na přetřes Babišova kampaň, ve které mu půjde doslova o svobodu. Existuje snad lepší motivace než vyhnout se vězení? Na rozdíl od minulých kandidátů, kteří jen kydali špínu, si Babiš dokáže udělat drahý průzkum, která špína bude fungovat nejlépe. Čestnou kampaň už Stuchlíková s Dolejším (ani nikdo jiný) neočekávají. Dolejší připomněl volební boj mezi Starosty a Piráty o příchuť zmrzliny, který skončil Babišovou lízejte než to zakážou kampaní. „Pro marketing dobrý, pro řízení státu…,“ upozornil Dolejší. V rámci záchrany státu se Dolejší snaží přemluvit Víta Rakušana nebo Danu Drábovou ke kandidatuře, zatím neúspěšně. Petr Fiala bude možná se stejným cílem odrazovat ostatní kandidáty, aby hlasy nebyly rozdrobené mezi více kandidátů. Rozptýlení by mohlo způsobit třeba finále Babiš proti Okamurovi, poznamenali podcasteři. Po této hrozné představě se dvojice raději začala věnovat novému tématu, aby nerozbrečela celý sál.

Jak v praxi vypadá hybridní válka? Seznam zprávy začaly blokovat diskuze pod určitými články. Třeba Stuchlíkovou někdo nazval nenávistnou ženštinou z lidu. „Lidi to berou jako cenzuru a pak stejně píšou pod nesouvisející články, “ popisuje problémy s blokací Stuchlíková. „Máme malý oddaný a odhodlaný tým, který prochází všechny komentáře,“ vysvětluje. Téma uzavřela otázka Dolejšího na četnost sebevražd v tomto týmu.

Nechyběly ani interní zážitky téhle “husté dvojky” z temné strany politické scény. Třeba historka kdy Faltýnek ukazoval Stuchlíkové svoji jizvu po operaci přímo před sněmovnou, nebo když přiznal, že ve Floriánku není nic živého. Dolejší zase popsal jeho odmítnutí rukování do aktivních kybernetických záloh, po svém excelentním výkonu při návštěvě střelnice s Janou Černochovou. Náhodou tam natrefil i na Markétu Pekarovou Adamovou, která si pravděpodobně bude zřizovat zbrojní průkaz. Tak snad se aspoň ve sněmovně zvýší morálka.

Dolejší se přestal stydět, když začal chodit po sále a parodovat scénu z Foresta Gumpa, kdy se Gump zastavil a bezeslova opustil zmatený dav. Podle Stuchlíkové by přesně takhle bezradně vypadalo hnutí ANO, kdyby se Babiš odebral na Hrad nebo do vězení. A pak přišla Dolejším vymodlená otázka na jaderné energie. Následovala přednáška o budoucnosti a možnostech jádra. Po zaznamenání výrazu své kolegyně ale Dolejší přednášku utnul a slíbil, že po e-mailu odpoví na jakékoliv dotazy.

Když Jan Kordovský začal odpočítávat dotazy, bylo jasné, že se blíží konec. Po velmi příjemném povídání následoval velmi nepříjemný výstup schodů ze sálu divadla. Většina zúčastněných skučela při snaze vyjít nahoru po tak dlouhé době sezení na zemi. Odměnou naštěstí bylo vychlazené pivo a díky této motivaci, všichni stoupání úspěšně absolvovali.

Pokud jste akci z nějakého (velmi závažného) důvodu nestihli, můžete pořád dorazit na některou z dalších zastávek Vlevo dole všude tour.

Přidat komentář